18:45, 14.07.2020Izvor: Tanjug, Reuters, Srna, N1

Brisel uklonio Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbednih zemaljaAmbasadori zemlja članica EU skinuli su na najmanje dve nedelje Srbiju i Crnu Goru sa liste zemalja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, objavio je Tanjug.

brisel-uklonio-srbiju-i-crnu-goru-sa-liste-bezbednih-zemalja

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska bezbednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Reuters.

Zvaničnici ranije su rekli da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Mađarska je krajem prošle nedelje najavila da od sutra, 15. jula, uvodi dvonedeljni karantin za putnike iz Srbije koji ulaze na teritoriju te zemlje.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav predlog nije iznesen.

Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog predloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Posle uklanjanja Srbije i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Evropske diplomate su za Reuters kazale da se uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.


Tagovi: EUCrna GoraSaobraćajKorona virusRegion i svetSrbija

Povezane vesti
Najčitanije


11:57, 28.07.2020


Najnovije