08:59, 05.10.2019Izvor: Anadolija, N1

Broj poginulih na protestima u Iraku porastao na 60, ranjenih oko 2.500Broj poginulih tokom antivladinih protesta u Iraku koji traju već danima porastao je na 60 osoba, javlja agencija Anadolija.

broj-poginulih-na-protestima-u-iraku-porastao-na-60-ranjenih-oko-2500

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

U Bagdadu su preduzete opsežne sigurnosne mere, a na putevima koje vode prema Trgu Tahrir postavljene su velike betonske barijere.

Očevici navode da su preduzete najviše sigurnosne mere, kako bi se sprečio prolazak demonstranata na Trg.

Protesti su održani i posle džuma-namaza, molitve muslimana petkom. Uprkos policijskom času, protesti su u petak, osim u Bagdadu održani i u drugim gradovima, uključujući Nasirijah, Amarah i Hillah.

Pripadnici snaga bezbednosti su koristili suzavac kako bi rasterali demonstrante, a povremeno su koristili i bojevu municiju. Tokom intervencije snaga bezbednosti na protestima u Bagdadu poginula je jedna osoba koja je pogođena metkom u glavu.

Tokom prethodna četiri dana antivladinih protesta poginulo je 60 osoba, dok je oko 2.500 ranjeno.

U Bagdadu su u utorak počele demonstracije protiv aktuelne vlade na čijem čelu se nalazi premijer Adil Abdul-Mahdi. Demonstracije su usledile nakon poziva aktivista koji su izjavili da vlada nije uspela poboljšati životni standard građana i sprovesti potrebne reforme.

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski čas. Očevici navode da policija puca na one koji se ne pridržavaju ove zabrane.


Tagovi: Protest

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije