08:47, 29.03.2020Izvor: RTS

Broj zaraženih značajno skočio, Srbija se sprema za teške dane, najstariji obavili nedeljnu kupovinuU Srbiji je do sada registrovano 659 slučajeva koronavirusa, dok je život izgubilo 10 osoba. Broj novoobolelih značajno je skočio u prethodnih 48 sati, a prema najavama stručnjaka, najteži dani u našoj zemlji tek se očekuju. Zbog toga je Vlada Srbije uvela nove mere u pokušaju da spreči širenje zaraze, dok su montažne bolnice spremne u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

broj-zarazenih-znacajno-skocio-srbija-se-sprema-za-teske-dane-najstariji-obavili-nedeljnu-kupovinu

Foto: Raport.ba

U subotu je zabeležen najviši rast broja zaraženih jer je prijavljen 131 slučaj, a nadležni su još jednom apelovali na ljude da ostanu u kućama.

Nulti pacijent u Srbiji otpušten je iz Kliničkog centra Vojvodine na kućno lečenje i oporavak. 

Vlada je uvela nove mere – vikendom će policijski čas biti od 15.00 i povučena je odluka o šetnji kućnih ljubimaca od 20 do 21.

Posle Beogradskog sajma, spreman je i niški Čair u kojem će život biti "planski" organizovan, dok se priprema i infektivno odeljenje u Gračanici.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao je građane Beograda da ne izlaze u parkove i izlažu opasnosti sebe i druge.

Američki ambasador Entoni Godfri kaže da će Srbija dobiti deo novca iz fonda od 274 miliona dolara, koji su SAD izdvojile kao pomoć zemljama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U međuvremenu, avion sa zaštitnim sredstvima iz Abu Dabija stigao je noćas oko 3.30. To je prvi deo donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, a drugoj donaciji će biti respiratori.

Najstariji sugrađani mogli su da od 4 do 7 ujutru obave kupovinu u više od 3.000 prodavnica. 

Jutros od 04:00 do 07:00 časova širom Srbije bilo je otvoreno više od 3.000 prodavnica kako bi stariji od 65 mogli da kupe namirnice.

Tokom vikenda je otvoreno 800 prodavnica više nego prethodnog, podseća RTS i navodi da su radnje dobro snabdevene. Ima svih životnih namirinica, a najveća potražnja je bila za brašnom i kvascem.

I ovog vikenda su bile gužve, ali nešto manje nego prošle sedmice. Poštovao se razmak od dva metra između dva potrošača.

Osobe starije od 65 godina poštovale su i mere zaštite, kao što su nošenje maski i rukavica koje su im ispred prodavnica delili policajci, a neki su dolazili već pripremljeni.

U Valjevu, jednom od žarišta koronavirusa sa 47 slučajeva, poštuju se mere ograničenog kretanja. U tom gradu u izolaciji je 500 ljudi. Tokom jučerašnjeg dana kažnjeno je devetoro Valjevaca sa 50.000 dinara zbog kršenja mere zabrane kretanja.


Tagovi: SrbijaKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije