21:38 | 08.04.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Čadež: Poslovna zajednica Zapadnog Balkana za stvaranje Evropske ekonomske zajednice JE i ubrzanje članstva u EUHitno pokretanje pregovora za stvaranje Evropske ekonomske zajednice Jugoistočne Evrope i ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu - predlog je poslovne zajednice Zapadnog Balkana radi brže integracije regiona u Evropsku uniju, kazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 

cadez-poslovna-zajednica-zapadnog-balkana-za-stvaranje-evropske-ekonomske-zajednice-je-i-ubraznje-clanstva-u-eu

Foto: PKS

„Jednostavnim sporazumom sa Evropskom unijom zemlje Zapadnog Balkana već u bliskoj budućnosti mogle bi da postanu deo jedinstveog tržišta EU i da uživaju sve četiri slobode unutar ovog prostora“, rekao je Čadež na Ekonomskom forumu u grčkim Delfima na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu – „Zapadni Balkan: stabilnost ili neslaganja“. 

Na panelu su učestvovali i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove, Fatmir Bitići, zamenik premijera za ekonomska pitanja Severne Makedonije i Kurt Volker, američki diplomata. 

Zapadni Balkan postao bi najpre deo Evropske unije kao Evropska ekonomska zajednica Jugoistočne Evrope, a kasnije i kao punopravni član - ocenio je Čadež. 

„Takav model pristupanja EU imale su Finska, Austrija, Island, a tako danas funkcionišu Island  ili Norveška“, rekao je predsednik PKS. 

Kako je istakao, najvažnije pitanje je kako da zajedno doprinesemo ubrzanju procesa integracije:

"Jer još od 2003. slušamo kako zemlje ovog regiona imaju evropsku perspektivu. Poslovna zajednica čitavog regiona ima jedinstven stav da treba redefinisati proces pristupanja u dogovoru sa evropskim partnerima".

Predsednik PKS ocenio je da saradnja u okviru Otvorenog Balkana veoma dobro funkcioniše i izrazio nadu da će još zemalja pristupiti ovoj inicijativi jer ona dolazi od samih zemalja iz regiona. 

„Ne vidim zašto nam se politički procesi ne bi razvijali istom brzinom kao i ekonomska saradnja u regionu, gde velike kompanije koje posluju istovremeno i u Albaniji, i u Srbiji i u Makedoniji, rade po istim principima i mehanizmima. To nam je u zajedničkom interesu“, ukazao je.

Iz PKS-a navode da je ovogodišnji Delfi ekonomski forum posvećen temama kao što su bezbednost u svetu, globalna ekonomska kretanja, klimatske promene, budućnost Evropske unije, tehnološke i društvene promene, oporavak grčke ekonomije...   

Ovaj Forum je neprofitna organizacija koja sarađuje sa civilnim društvom, privredom i stručnjacima iz sveta biznisa, nauke i politike sa ciljem rešavanja aktuelnih izazova u svetu. 

Aktivnosti foruma usmerene su na razvoj nacionalnih i regionalnih aktivnosti radi promocije održivog razvoja ekonomija Grčke, Evrope, Mediterana i Jugoistočne Evrope.
Tagovi: AlbanijaCrna GoraZapadni BalkanPrivredaSeverna MakedonijaBiHMiroslav LajčakKosovoSrbijaGabrijel Eskobar

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije