11:22, 07.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

CIK: Samoopredeljenje odnelo pobedu na izborimaCentralna Izborna Komisija objavila je konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra 2019.

cik-samoopredeljenje-odnelo-pobedu-na-izborima

Radio Kontakt Plus

Očekivanu pobedu na izborima odneo je pokret Samooopredeljenje sa 26,15% osvojenih glasova, na drugom mestu našla se LDK sa osvojenih 24.45% glasova, na trećem mestu je PDK sa 21.16%, dok je stranka odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja na četvrtom mestu sa 11.47% glasova. Kada je reč o albanskim partijama Koalicija NISMA- Alijansa za novo Kosovo nije prešla izborni cenzus od 5 odsto.

Foto: Facebook

Srpska lista našla se na petoj poziciji sa 6.75% glasova.

Izraženo u brojkama,najviše glasova od svih kandidata Srpske liste, osvojila je načelnica školske uprave za Kosovo i Metohiju Ministarstva obrazovanja Republike Srbije Jasmina Dedić – 19.703, zatim dosadašnji zamenik ministra za socijalni rad u kosovskoj vladi Miloš Perović sa 17.276 i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić sa 17.065. 

Prema ovakvoj raspodeli glasova, "Samoopredeljenje" dobiti 32 poslanička mesta u skupštini. Demokratski savez imaće 29 mesta, Demokratska partija 25, a koalicija koju predvodi Ramuš Haradinaj 14 mandata. Srpska lista ima 10 mesta, a ostalih deset pripada kandidatima drugih manjinskih zajednica.

PS i DSK su započeli pregovore oko formiranja buduće vlade Kosova. Radne grupe ovih dveju partija danas održavaju još jedan sastanak na kome će se nastaviti usaglašavanje stavova, a dogovor je već postignut oko ekonomije, zdravstva, obrazovanja. Nakon objavljivanja današnjih konačnih rezultata očekuje se i postizanje konačnog koalicionog sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Objavljivanju konačnih rezultata prethodilo je ponovno brojanje glasova sa preko 800 biračkih mesta, kao i brojne žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu o prebrojavanju glasova iz dijaspore, te navodno trovanje službenika CIK-a prilikom brojanja glasova pristiglih putem pošte iz Srbije.

Dvanaest službenika CIK-a, bilo je hospitalizovano na Klinici za infektivne bolesti u Prištini, pod sumnjom da su otrovani prilikom prebrojavanja glasačkih listića pristiglih poštom.Naknadne analize rađene su u inostranstvu, ali rezultati tih analiza još uvek nisu saopšteni.

Centralna Izborna Komisija obaveštava da politički subjekti i kandidati mogu podneti žalbe u roku od 24 časova na Izbornom Panelu za Žalbe i Predstavke u vezi sa ovim rezultatom.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije