15:08, 07.08.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

"Cilj sporta je spajanje ljudi, svi smo isti bez obzira na nacionalnost" (FOTO)U okviru “Inspirativnih razgovora” koje organizuje Evropska kuća u Severnoj Mitrovici, danas je prisutnima svoju životnu priču predstavila nekadašnja zvezda jugoslovenskog sporta i košarkašica mitrovičke "Trepče" - Zumra Kabaši.

cilj-sporta-je-spajanje-ljudi-svi-smo-mi-isti-bez-obzira-na-nacionalnost

Radio Kontakt Plus

Zumra Kabaši, rođena je u Bijeljini. Mladost je provela u Malom Zvorniku, a put sporta doveo ju je sasvim slučajno u tadašnju Titovu Mitrovicu (današnja Kosovska Mitrovica), gde živi već 34 godine. Za sebe kaže da je “Jugoslavija u malom”.

“Rođena sam u Bosni, živela sam u Srbiji, došla na Kosovo... Tada se nije gledalo ko je odakle i koje je nacionalnosti, a tako bi trebalo da bude i danas. Mislim da smo svi mi isti,” - kaže Kabaši.

Ona dodaje, da ljubav prema sportu i zdrav način života gaji od malih nogu.

“70-ih godina sam već počela da se bavim košarkom, u osnovnoj školi... “Jedinstvo” iz Malog Zvornika, klub za koji sam ja igrala, bio je član Bosanske lige - klub iz Srbije, ali je igrao u Bosni. Zato kažem da tada nisu postojale granice," - dodaje ona.

Dolaskom u Mitrovicu, postala je član KK “Trepča”, sa kojom je uspela da obezbedi ulazak u viši rang i igranje u Drugoj saveznoj ligi.

Po završetku sportske karijere, priključila se kosovskom košarkaškom savezu. Nakon toga, bila je član i kosovskog olimpijskog komiteta.

Osim što se može podičiti sportskim uspesima, za Kabaši se može reći da je podjednako uspešna i kada je uloga roditelja u pitanju.

Porodica Kabaši karakteristična je po tome što su svi njeni članovi sportski ili folklorno aktivni. Glava porodice je rukometni trener, sin rukometaš nemačkog kluba, dok su ćerke posvećene košarci i folkloru.

Sa današnje diskusije poručeno je da sport treba da spaja ljude, ali i to da politiku i sport ne treba mešati.

Cilj ove diskusije bilo je predstavljanje ljudi koji simbolizuju ovaj grad.


Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije