22:32, 04.12.2018Izvor: RTS, ANA

Cipras, Balkan i bure barutaGrčka preduzima inicijativu za saradnju na Balkanu, a glavni cilj mora biti da Balkan prestane da bude bure baruta Evrope i da postane region koji joj daje novi zamajac u ime jedinstva naroda Evrope, izjavio je premijer Grčke Aleksis Cipras.

cipras-balkan-i-bure-baruta

Foto: thetimes.co

"Na Balkanu su se u prošlosti rađali ratovi, a naša vizija mora da bude da Balkan prestane da bude bure baruta Evrope i da postane region koji joj daje novi momentum u ime jedinstva naroda Evrope", rekao je Cipras po završetku sastanka sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Atini, prenosi agencija ANA.

Cipras je naglasio da se Grčka poslednjih godina suočila s velikim finansijskim poteškoćama, ali da je konačno uspela da izađe iz krize zahvaljujući upornosti i ratovima koje su podneli građani Grčke, a koji sada, kako je rekao, očigledno ubiraju plodove i zbog njihovog insistiranja da se ostane na evropskom putu.

Premijer Grčke je istakao da Grčka vraća inicijativu na Balkanu važnim akcijama za saradnju sa susednim zemljama i važnim sporazumom koji je potpisala s Makedonijom ove godine.

Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog toga što Makedonija brzo napreduje sa procedurom za izmenu ustava u skladu sa sporazumom iz Prespe i promenom svog imena, navodi agencija.


Tagovi: BalkanRegion i Svet

Povezane vesti