16:01, 16.02.2019Izvor: RTK, KoSSev

Čolaku: Ovo je scenario ujedinjenja MitroviceSavetnik kosovskog predsednika, Bekim Čolaku, rekao je da će do ujedinjenja Mitrovice doći preko scenarija korekcije granica.

colaku-ovo-je-scenario-ujedinjenja-mitrovice

RTK2

Ovu izjavu po prvi put je Čolaku izneo u emisiji Zona debate, ukazujući na to da postoje pokazatelji da bi Srbija prihvatila ideje za konačni sporazum.

„Nemačka nije u sukobu ili neslaganju sa SAD kada je konačni sporazum u pitanju. Ubeđeni smo da bi, u ovakvom scenariju, Srbija priznala državu Kosovo, a mi bismo ispravili istorijsku grešku po kojoj Albanci žive van granica Kosova i uvešćemo Preševsku dolinu unutar granica Kosova“.

„Po ovom scenariju, govorim to večeras po prvi put, ako je neko zainteresovan i ikada je radio na ujedinjenju Mitrovice iz dve opštine u jedan grad u okviru granica Kosova, korekcija granica je prilika za to“.

„Ovo je suština scenarija korekcije. Ako pregovarački tim ima mogućnost da Srbiju na to ubedi bez ovog scenarija, onda hajde da nastavimo“.

„Nekome ovo može zvučati loše, ali mi smo profesionalci. Neko može postati emotivan kada se spominju granice, imamo primer sa Crnom Gorom, oni su bili spremni da izgore, ali se na kraju ispostavilo da Kosovo neće dobiti ni jedan deo zemljišta. Ne stvarajte iluzije da nas svi vole, a da su svi protivnici Srbije. Predsednik Tramp i svaki čovek koji je uključen u ove pregovore zna da ovom procesu mora doći kraj“.

„Svi činioci su na pravom mestu, donosioci odluka su na pravom mestu, ali i pritisak je na pravom mestu. Ne znamo da li će druga strana prihvatiti ili ne, ali postoje indicije da mogu prihvatiti. Skupština je dala mandat, i ako dođe do korekcije, države Kosovo će postati funkcionalna. Biće smanjenja neka ovlašćenja garantovanih Srbima“.

„O ovome još nije diskutovano sa drugom stranom, ali i u pismu Trampa se navodi da u sporazumu mora postojati balans“.

„Ako dođe do sporazuma koji uključuje scenario sa granicama, onda on mora biti ravnopravan. Ako dođe do sporazuma o ljudskim pravima, i on mora biti ravnopravan“.
 


Tagovi: Mitrovica

Povezane vesti