16:13, 07.11.2018Izvor: N1, Beta

Crnadak: Odluka Kosova opstrukcija razvoja odnosa u regionuMinistar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je odluka vlasti u Prištini o uvođenju posebne takse od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze iz BiH u potpunoj suprotnosti principima slobodne trgovine u regionu, kao i generalnim principima unapređenja regionalnih odnosa.

crnadak-odluka-kosova-opstrukcija-razvoja-odnosa-u-regionu

Foto: Radio Kontakt plus

"BiH će na ovu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizama Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), a ja ću tražiti da se ova odluka Prištine uvrsti na dnevni red sastanka ministara inostranih poslova zapadnobalkanske šestorke, koji će se 29. i 30. novembra održati u Crnoj Gori", navodi se u pisanoj izjavi šefa diplomatije BiH.

Crnadak je rekao da očekuje da će odluka vlasti u Prištini naići na sveopštu osudu u regionu, jer je reč o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na celi region, već samo na dve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci", rekao je on.

Crnadak je rekao da će odluka prištinskih vlasti proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, da bi se to pitanje što pre prevazišlo.

Vlada Kosova juče je usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH.

Mera podrazumeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a poreklom su iz Srbije i BiH.


Tagovi: BIHRegion i Svet

Povezane vesti