19:40, 16.08.2019Izvor: Tanjug, Srna, N1

„Crvena linija je da Priština sve dobije, a Srbija sve izgubi“Priznanje Kosova u sadašnjim granicama je crvena linija preko koje Srbija neće preći, kaže premijerka Ana Brnabić za Tanjug, i dodaje da u ovom trenutku ne vidi na pomolu bilo kakvo rešenje kosovskog problema.

crvena-linija-je-da-pristina-sve-dobije-a-srbija-sve-izgubi

Foto: Getty images

Govoreći o Kosovu, premijerka Ana Brnabić je rekla da u ovom trenutku ne vidi na pomolu bilo kakvo rešenje kosovskog problema, te dodala da nema optimizma ni kad je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji je prekinut nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Srbija neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi. U ovom trenutku treba da vidimo koliko najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo i da budemo racionalni i realni po tom pitanju", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, nije ni fer, ni prihvatljivo rešenje da Srbija sve izgubi, a Priština sve dobije.

"Ali, Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje", dodala je Brnabić, komentarišući predloge koji se mogu čuti u poslednje vrijeme o tome da bi Srbiji za priznanje trebalo ponuditi više od članstva u EU.

Ona je istakla da se treba vratiti na polje međunarodnog prava i pravde, te poručila da bi evropske integracije trebalo da zavise od drugih standarda, a ne od političke odluke koja ima veze sa Kosovom.

"Beograd je tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali su takse stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog. Čim takse budu ukinute i spremni smo da nastavimo dijalog", rekla je Brnabić, dodajući da je zamrznuti konflikt u stvari zamrznuta nestabilnost koja nije dobra ni za koga.


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


17:43, 09.09.2019


Najnovije