20:56, 11.02.2019Izvor: RTK2

Ljimaj: Platforma za dijalog do kraja nedelje u SkupštiniPredstavnici kosovskih institucija razgovarali su u Prištini o završnoj fazi dijaloga, posebno o platformi za dijalog s Beogradom. Sastanku su prisustvovali kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kopredsedavajući tima za dijalog Fatmir Ljimaj i članovi tima Enver Hodžaj i Visar Imeri.

da-li-ce-zbog-takse-veselji-postati-premijer

RTK2

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku se razgovaralo o procesu završne faze dijaloga, sa posebnim naglaskom na platformu za dijalog, za koju se očekuje da će uskoro biti usvojena u Skupštini Kosova.

"Učesnici sastanka su se složili da svi predstavnici kosovskih institucija treba da se udruže u pružanju podrške platformi za dijalog. Takođe je naglašeno da jedinstvo na političkoj sceni jača međunarodni položaj Kosova u procesu dijaloga", navodi se u saopštenju.

Zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Limaj, rekao je da državna delegacija svakodnevno radi na platformi za dijalog.

Ljimaj je kazao da rade na finalizaciji platforme i veruje da će u naredna tri dana biti završena kao i da će do kraja nedelje biti predstavljena Skupštini Kosova.

Sastanak o dijalogu sa Srbijom održan je na poziv predsednika Skupštine Kadrija Veseljija.

Komandant Nacionalne garde Ajove i visoki zvaničnik Pentagona general-major Timoti Or otkazao je posetu Kosovu zato što Vlada Kosova nije suspendovala takse sa robu iz Srbije i BiH, tvrde prištinski mediji na albanskom jeziku.

Kabinet premijera nije komentarisao ovu tvrdnju, dok poznavaoci političkih prilika poručuju da otkazivanjem posete američka administracija šalje jasne poruke Kosovu. 

Poseta generala Ora bila je planirana od 16. do 18. februara, na 11. godišnjicu proglašenja nezavisnosti. 

Stručnjak za Evropsko pravo profesor Bljerim Burjani poručuju da se što pre mora pronaći rešenje za uklanjanje taksi, ne isključujući mogućnost rekonstrukcije vlade ili da parlament glasovima poslanika ukine takse.

“Verujem da Evropska unija i SAD polako gube strpljenje, što nije dobro za Kosovo. Ako gospodin Haradinaj ne želi da povuče takse, onda to može da uradi parlament sa svojim mandatom, a to bi bilo dobro rešenje i za gospodina Haradinaja, u suprotnom, može se desiti rekonstrukcija vlade, gde očekujem da gospodin Kadri Veselji postane premijer”, rekao je Burjani.


 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije