16:38, 22.02.2020Izvor: Tanjug, RTS

Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezultate dijaloga o KiMMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju KiM da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.

dacic-antigva-i-barbuda-uvazice-rezultate-dijaloga-o-kim

MSP

Ivica Dačić je na konferenciji za medije s ministrom inostranih poslova, imigracije i trgovine Antigve i Barbude Četom Grinom u Beogradu podsetio da ta zemlja nije glasala za prijem Kosova u Interpol, iako su neke od prethodnih vlada Antigve i Barbude priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"U periodu dok Srbija nije imala aktivne odnose sa ovom zemljom, jedna od prethodnih vlada Antigve i Barbude, u odsustvu komunikacije sa Srbijom i bez poznavanje naše pozicije, donela je odluku o priznanju jednostrane nezavisnosti Kosova", objašnjava Dačić.

On je novu poziciju te zemlje uporedio sa zamrznutim odlukama o priznanju nezavisnosti KiM Egipta, Perua i Dominikanske Republike.

"Nastavljamo naš rad na međusobnom zbližavanju dve zemlje i za nas je bitno da oni više ne glasaju za Kosovo", rekao je Dačić.

Naveo je da je ovo istorijska i prva poseta ministra Grina i ukazao da je ona pokazatelj i indikator pozitivnih promena u odnosima dve zemlje na putu ka uspostavljenja strateškog partnerstva i prijateljstva.

"Bitno je da se međusobno pomažemo, Srbija da pomaže Antigvu i Barbudu, kao i oni da budu na strani Srbije", dodao je Dačić.

On je istakao da je za Srbiju bitno pitanje o KiM, ali da želi da to ne bude jedina tema odnosa dve zemlje, već da se razgovara o strateškoj saradnji i razvijanju prijateljstva.

"Imajući u vidu sve ovo, predložićemo predsedniku Srbije i premijeru Antigve i Barbude da razvijamo saradnju na najvišem nivou i da vidimo kako možemo jedni drugima da pomognemo", rekao je Dačić.

Grin: Želimo da dijalog bude plodotvoran i sadržajan

S druge strane, ministar Grin rekao je da pitanje KiM nastavlja da bude jedno od globalnih pitanja i da njegova zemlja nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine.

"Dok traje dijalog, mi želimo da budemo vaš partner, jer naš glavni cilj je međunarodni mir i bezbednost, kao i poštovanje međunarodnih obaveza i bilateralnih odnosa", rekao je Grin na konferenciji za medije s Dačićem.

Kako je rekao, njegova zemlja će poštovati rezultate dijaloga i naglasio da poštuju suverenitet i integritet Srbije.

"Želimo da dijalog bude plodotvoran i sadržajan sa rezultatima koji će biti prihvatljivi za obe strane", dodao je Grin.

Rekao je i da je s ministrom Dačićem razgovarao o brojnim pitanjima, osim pitanja o KiM, i naglasio da bez obzira što se distanca između obe zemlje meri u miljama, to ne treba da spreči ostvarivanje velikih rezultata u razvoju odnosa.

Dačić: Evidentno da postoji veliki pritisak na Jamajku

Evidentno je da postoji veliki pritisak na Jamajku zbog Kosova i Metohije, izjavio je ministar Ivica Dačić i podsetio da je ministarka spoljnih poslova te zemlje Kamina Džonson Smit rekla da Jamajka nije priznala nezavisnost Kosova.

"Njeni pomoćnici su nam takođe javili da nisu priznali, njihov šef misije u UN takođe, ali je evidentno da postoji veliki pritisak na Jamajku, jer ne bi to Tači bezveze napisao da nema pritiska američkog kongresmena Eliota Engela", rekao je Dačić na konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanja novinara.

Naveo je da je Srbija kontaktirala Jamajku, ali da još nije dobila pismeno izjašnjenje.


Tagovi: Ivica DačićDijalog

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije