11:14 | 28.01.2023 Izvor: Politika

Dačić: Briselski sporazum nije idealan, ali predstavlja krunu učešća Beograda u dijaloguMinistar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, kazao je za list "Politika" da je u Briselskom sporazumu iz 2013. godine jasno napisano šta predstavlja Zajednica srpskih opština, a još detaljnije u sporazumu iz 2015. godine, navodeći da su ti dokumenti kruna učešća zvaničnog Beograda u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

dacic-briselski-sporazum-nije-idealan-ali-predstavlja-krunu-ucesca-beograda-u-dijalogu

Foto: N1

"Potpisali smo Briselski sporazum zato što je dobar za našu zajednicu na Kosovu i Metohiji. Nije idealan, ali u uslovima u kojima smo pregovarali o njemu, to je bio maksimum koji smo mogli da izdejstvujemo. To su sporazumi koji daju našem stanovništvu u ruke sve poluge upravljanja - od ekonomije, razvoja, obrazovanja, zdravstva, pa do bezbednosti i policije", rekao je Dačić.

Dačić, koji je je potpisao prvi Briselski sporazum, dodao je da su oba potpisana dokumenta kruna učešća zvaničnog Beograda u dijalogu uz posredovanje EU koja se, kako je istakao, obavezala da će potpisano biti primenjeno.

"Nikada nije postojao razlog da se sporazum ne primeni, osim upornog odbijanja Prištine da ga sprovede i neograničene tolerancije zapadnih posrednika prema njihovoj destrukciji", naveo je Dačić.

Naglasio je da formiranje Zajednice srpskih opština ostaje glavna tačka dogovora.
Tagovi: Ivica DačićBriselski sporazum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije