08:50, 23.09.2020Izvor: RTS, Tanjug, Blic

Dačić: Ekonomija pokretačka snaga, sledeći korak moguća politička rešenjaŠef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je tačno da ekonomija može da ima pokretačku snagu u rešavanju problema između Beograda i Prištine, ali smatra da Srbija neće izaći iz ovog problema dok se ne dođe do političkog rešenja za ključno pitanje.

dacic-ekonomija-pokretacka-snaga-sledeci-korak-moguca-politicka-resenja

N1

Prema njegovim rečima, sledeći korak trebalo bi da bude da se sagleda koja su moguća politička rešenja i da se "shodno jačini onih koji stoje iza toga, ide na to da se mora prihvatiti pravedno rešenje za ovo pitanje".

On kaže da tu vidi razliku između Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma i da se Dejtonski sporazum bavio tim pitanjima.

- Mi nismo još ovde došli do toga, ali smo videli šablon kako do njega može da se dođe, a to je upravo Dejtonski sporazum i Vašingtonski sporazum. A kako to? Tako što će se izvršiti pritisak na stranu koja neće da prihvati neko pravedno, odnosno korektno rešenje. To fali EU - gvozdena pesnica - rekao je sinoć Dačić u emisiji "Oko", na RTS-u.

Ukazuje da EU ne može da natera Prištinu da sprovede ono što je potpisala još 2013. godine.

Na pitanje koja je adresa za te naredne korake, Dačić je rekao da je zvanično gledano to Brisel.

- Bez obzira gde će to da se desi, ne može bez učesća najznačajnijih međunarodnih faktora, a to su EU i velike sile koje imaju veto u Savetu bezbednosti UN. Znači i Vašington i Moskva i Peking, ali i naravno i Pariz i London - poručio je Dačić.

On smatra da EU ne gleda blagonaklono na ono što se dešava i da joj se ne sviđa da "neko sada ima dominantnu ulogu, inicijativu i uspeh".

- Naročito uspeh, jer njima fali uspeh - ocenio je Dačić.

On je dodao da je veliko pitanje da li je za Srbiju povoljnije da kosovsko pitanje rešava na "osnovu predloga iz EU ili Grenela".

- To je veliko pitanje imajući u vidu stav Nemačke i svih ostalih, koji misle da sve treba da ostane kako jeste i da Srbija samo treba da prizna Kosovo i imajući u vidu fleksibilan stav američke administracije koja polazi od interesa oba naroda i koja spremna da razgovara o svemu tome - rekao je Dačić.

On je naveo da mu se ponekad čini da je lakše razgovarati sa američkim administracijom.
 


Tagovi: SADIvica DačićEUEkonomijaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije