17:45, 13.01.2020Izvor: Beta

Dačić: "EU i Kosovo ostaju prioriteti i u 2020. godini"Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da evrointregracije i Kosovo ostaju prioriteti Srbije i u 2020. godini.

dacic-eu-i-kosovo-ostaju-prioriteti-i-u-2020-godini

Foto: Beta

Na novogodišnjem prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Srbiji i direktore i glavne i odgovorne urednike medija, Dačić je rekao prekao da uprkos zalaganju Srbije nije zadovoljan situacijom sa Kosovom "jer je pravi dijalog izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi na robu iz centralne Srbije".

"Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i u njemu vidi jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja. Ali ponavljam, Srbija nije sama u ovom procesu i ne zavisi sve od nas i naše jasne spremnosti za razgovor“, naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je istakao podršku SAD za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine i podsetio da je Srbija u protekloj godini sprečila članstvo Kosova u više međunarodnih organizacija.

Pet članica UN, kako je naveo, povuklo je svoje ranije odluke o priznanju Kosova pa ih je sada ukupno 17, a u Ujedinjenim nacijama sada ima "više članica koje ne priznaju Kosovo kao državu, nego onih što priznaju".

Dačić je istakao vojnu neutralnost Srbije i dodao da je situacija na Kosovu za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov.

"Srbija i NATO imaju obaveze u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, a primena tih obaveza predstavlja imperativ za obe strane. Od NATO očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.

On je ponovio da se Srbija „snažno protivi transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova“, jer se time krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost“.


Tagovi: SrbijaKosovoIvica DačićEU

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije