09:28, 31.05.2020Izvor: RTS

Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoruMinistar spoljnih poslova, Ivica Dačić, rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.

dacic-ne-prihvatamo-potez-pristine-dijalog-je-na-respiratoru

Foto: Tanjug

Priština je juče zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo", što Ivica Dačić ocenjuje kao meru goru od taksi od 100 odsto na robu.

"To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo", navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Prihvatanjem tih mera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo.

"Mi nemamo ni nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi", ističe šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine sada je na respiratoru.

"Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni međunarodni faktori pokušavali da daju veštačko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup američke administracije je drugačiji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton", smatra ministar spoljnih poslova Srbije.

"Priština kao razmaženo derište" 

Komentarišući novu vladu koja bi trebalo da bude formirana u Prištini, Dačić kaže da su to stvari na koje Srbija niti može niti želi da utiče.

Bilo koja vlada, ističe, mora da se izjasni da li se pridržava ili ne svih dogovora. Svi su oni isti, kaže.

"Žele nezavisnost Kosova, žele da to Srbija prihvati, a to nije dijalog i mi to ne prihvatamo. Oni ne shvataju promene koje su se desile, očekuju da će im međunarodna zajednica doneti sve na tacni što očekuju", ističe ministar spoljnih poslova.

Smatra da se Priština ponaša kao razmaženo dete koje je međunarodna zajednica navikla da im se ispunjavaju sve moguće želje.

"Danas više nije tako. A to zavisi od toga koliko će Srbija biti jaka, stabilna i jedinstvena, i naša pozicija je izuzetno čvrsta – nema govora dok se ne ukinu recipročne mere. Srbija neće priznati Kosovo, želi dijalog, kompromis. Ako misle da je kompromis da Srbija samo prizna Kosovo, to ne može", napominje Dačić. 


Tagovi: Ivica DačićTakseDijalogVlada KosovaReciprocitet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije