18:00, 27.02.2021Izvor: Pink, FoNet, N1

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o KosovuAko neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.

dacic-odbacuje-nepostojeci-non-pejper-eu-i-sad-o-kosovu

Foto: Tanjug

„Mislimo da je nepotrebno da po ko zna koji put ponavljamo iste stavove, mi smo uvek bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpisujemo sporazume koje ne sprovodimo, poput Prištine“, rekao je Dačić, komentarišući navode da bi u Beograd mogao da stigne neformalni dokument iz SAD i EU sa zahtevom za priznanje Kosova, što je u međuvremenu oštro demantovano iz Brisela.

Dačić je ipak ocenio da je realno očekivati da će sada SAD i EU nastupati zajedno, pošto se njihov odnos promenio i popravio, ali je istakao da „mi više nismo u situaciji da samo osluškujemo i gledamo kako reaguju gospodari“.

„Pritisak će se pojačati, biće teških pritisaka, ali je situacija na terenu drugačija nego ranije – mogu da misle i rade šta hoće, ali sve zavisi od političkog rukovodstva u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene“, poručio je Dačić.

Ipak, postojanje non pejpera na koji se osvrće šef srpske diplomatije, oštro je demantovano iz Brisela još pre dva dana, kada su informaciju o navodnom novom „ultimatumu“ EU i SAD objavile „Večernje novosti“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Portparol EU Peter Stano u četvrtak je izjavio da Lajčak ne donosi nikakav ultimatum Srbiji i da nikakav non pejper o priznanju Kosova ne postoji.

”Budite uvereni da je ovakvo izveštavanje potpuna glupost”, rekao je Stano.

I u diplomatskim izvorima u Briselu iznenađeni su izveštavanjem „Novosti“ i navode da su u pitanju “tračevi i izmišljene konstrukcije po kojima su neka glasila već poznata.


Tagovi: Ivica DačićDijalogEUMiroslav LajčakPeter Stano

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije