19:47 | 16.05.2022 Izvor: KoSSev

Dačić sa Bakojanis: SE da zadrži statusno neutralni pristup u vezi sa aplikacijom KosovaPredsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, sastao se danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u PSSE Dorom Bakojanis koja je istovremeno i izvestilac za Kosovo u ovom telu. Eventualni prijem Kosova u Savet Evrope protivan je međunarodnom pravu i rezoluciji 1244, ali i vrednostima koje zastupa ova organizacija, Dačićeva je poruka.

dacic-sa-bakojanis-poruka-srbije-se-da-zadrzi-statusno-neutralni-pristup-u-vezi-sa-aplikacijom-kosova

Foto: FoNet

Dačić se sa Bakojanis sastao na marginama sednice Кomiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE na Кritu.

Kako je izvestila Narodna skupština Srbije, Dačić je tokom razgovora napomenuo važnost pitanja Saveta Evrope, odnosno, „pitanja koje se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije“.

„U svetlu nedavnog zahteva tzv. Кosova za prijem u članstvo Saveta Evrope, predsednik Skupštine izneo je našu poziciju i argumente koji potvrđuju da bi prijem tzv. Кosova bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ova organizacija. Predsednik Skupštine rekao je da je za Srbiju od velikog značaja da budući izveštaj obradi sva pitanja iz domena rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (stanje demokratije i institucija na КiM, vladavinu prava i ljudska prava), uz zadržavanje statusno neutralnog pristupa“, navedeo je u saopštenju nakon sastanka.

Posebno je izrazio očekivanje da će budući izveštaj analizirati položaj srpskog stanovništva na КiM, naročito u svetlu, kako je to istaknuto, konstantnog uskraćivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Dačić je podsetio i na uskraćivanje srpskim državljanima sa Kosova da glasaju u mestima u kojima žive, prvo na referendumu Srbije u januaru, a posle i na izborima u aprilu.

Dačić je istovremeno naglasio ono što i srpski predsednik Aleksandar Vučić navodi da je Srbija „čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao i za postizanje kompromisa u vezi sa pitanjem Кosova i Metohije kroz dijalog“.

„Izrazio je žalost što dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji, jer druga strana očigledno dijalog ne želi, o čemu svedoče njihovi jednostrani potezi“, naglašeno je u saopštenju.

Kosovo je nedavno, kako je saopšteno iz Prištine, „preduzelo prvi korak“ ka članstvu u ovoj organizaciji, uz jaku podršku dela zapadnih zemalja.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope izabrala je početkom godine Bakojanis za novog izvestioca za Kosovo.

Kada su mediji u Prištini pisali o tome sredinom marta, naveli su da upravo njeno imenovanje predstavlja „zlatnu priliku da Priština aplicira za članstvo u vodećoj organizaciji starog kontinenta za ljudska prava i demokratiju“.

Teodora (Dora) Bakojanis je istaknuta međunarodna diplomatkinja – bivša ministarka spoljnih poslova i bivša predsedavajuća OEBS-a, bivša gradonačelnica Atine, ministarka kulture i državna podsekretarka.

Svojevremeno je pre unilateralne deklaracije o nezavisnosti Kosova, navela da iako Grčka „nije u žurbi da prizna Kosovo“, istovremeno je važno da „svih 27 članica EU imaju jedinstven stav“.

Lobiranje za članstvo u Savetu Evrope, pored ostalih međunarodnih organizacija i poziva da pet preostalih članica EU koje ne priznaju Kosovo, to i učine, jedna je od tačaka i kosovske rezolucije o Ukrajini.

KoSSev
Tagovi: Ivica DačićGrčkaSavet Evrope

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije