09:12, 13.02.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Dan radijaSvetski dan radija obeležava se danas. Radio ostaje najdostupniji medij i vrlo značajan na Kosovu, kažu sagovornici Radija Kontakt plus.

dan-radija

Radio Kontakt plus

Glavni i odgovorni urednik Kim radija iz Čaglavice Goran Avramović, kaže za Kontakt plus, da iako se radio možda još uvek nije u potpunosti prilagodio internetu, upravo preko njega je našao put do još većeg broja slušalaca.

„Uvek je zadovoljstvo prisetiti se značajnog datuma za „staro momče“ kakav je radio. Činjenica je da se radio još uvek, kao ni neki mlađi mediji, nije prilagodio onom svom najmlađem „rođaku“ kakav je internet. Internet, takav kakav je, prosto je odličan za širenje raznoraznih poruka, naravno i poruka u vidu kvalitetnog programa i sadržaja koje stvaraju živi ljudi. Mašine nikada neće zameniti žive ljude. Ako vi imate kvalitetan radijski sadržaj, kvalitetne novinare, kvalitetan program...internet samo može da vam bude „dobar prijatelj“, putem koga ćete te svoje sadržaje plasirati i dopreti do većeg broja slušalaca. Nije bitno da li vas oni slušaju preko antene ili vas slušaju preko interneta,“ - kaže Avramović.

On ističe, da je priča o radiju neodvojiva od priče o lokalnim medijima, koji su, ocenjuje, kosovskim Srbima danas potrebniji nego ikada, kako bi bili pravovremeno i tačno informisani.

 „Imajući u vidu sve medijske blokade sa kojima se suočavamo, činjenicu da nam Beograd vrlo često kreira život na način koji nema mnogo veze sa realnošću koju svi mi živimo na KiM. Dakle, prava informacija, informacija koja ljudima zaista govori o stvarima koje se dešavaju i njihovom životu, imam utisak da pre svega stanuje u lokalnim medijima i shodno tome, naravno, u lokalnim radio stanicama,“ - naglašava Avramović. 

Maja Fićović, novinarka i glavna i odgovorna urednica Radio Kosovske Mitrovice smatra da je radio, bez obzira na eru interneta i nove medije, neprevaziđen.

Posvetila je čitav svoj radni vek radiju jer je verovala, a veruje i danas više nego ikada, u radio.

Prema njenim rečima, značaj lokalnih medija, uzimajući u obzir i radio stanice na Kosovu, ne treba dovoditi u pitanje, zato što je to jedini način da se srpska zajednica na Kosovu, informiše o lokalnim temama i temama koje se tiču njihovih života. 

“Naravno da se emiteri koji emituju na nacionalnom nivou neće baviti lokalnim temama, osim onih političkih koje su svima zanimljive, a sve ono ostalo mogu da čuju samo na svojim lokalnim medijima i tu zapravo počiva i budućnost lokalnog medija - da istražuju i informišu svoje slušaoce o temama koje su za njih značajne na lokalnom nivou i tiču se njihovog svakodnevnog života. I tu će radio uvek biti u prednosti u odnosu na sve ostale medije, jer vi možete informaciju da im prenesete i sad i odmah, pre nego što možda čak stignete i da je otkucate na bilo kojoj društvenoj mreži, na internetu,” - naglašava Fićović.

U savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

Svetski dan radija UNESCO je utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.


Tagovi: Mediji

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije