08:53, 14.01.2021Izvor: RTS, Mondo

Danas je Sveti Vasilije VelikiDanas je Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski. Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuje se Mali Božić i Srpska Nova godina.

danas-je-sveti-vasilije-veliki

novine.ca

Ovaj nadaleko poštovan svetitelj naše crkve, rođen je u vreme cara Konstantina oko 329 (nešto pre sredine četvrtog veka). 

Još dok nije bio kršten, učio je dugih i napornih petnaest godina u Atini filozofiju, govorništvo, astronomiju i mnoge druge nauke tog vremena, pa je bio veoma učen. 

Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan, kasnije car odstupnik.

Krstio se na reci Jordan zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. 

Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio je svoj zemaljski život napunivši 50 godina.

Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve.

U crkvenoj službi naziva se "pčelom crkve Hristove", koja nosi med vernicima i žaokom svojom bode jeretike. Zato, na današnji dan valja uzeti kašiku meda.  

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali Božić počeo da se slavi kao Srpska Nova godina.

Sačuvana su mnogobrojna dela Svetog Vasilija Velikog,  čak je i jedna služba nazvana po njegovom imenu. 

Ova služba, služi se deset puta u godini, uoči Božića, 1. januara, uoči Bogojavljenja, u nedeljama časnog posta osim Cvetne, na Veliki četvrtak i na Veliku subotu.

Sveti Vasilije Veliki upokojio se 1. januara 379. godine.

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a postoje i sujeverja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi.

U Vojvodini je postojao običaj, koji se u nekim mestima zadržao do danas, da se na raskršćima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja sunčeve svetlosti i toplote.

Na Mali Božić, 14. januara ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. 

U mnogim krajevima spaljuju se ostaci badnjaka, ponegde mesi poseban obredni hleb, vasilica, u spomen Svetom Vasiliju Velikom. 

Novu godinu valja dočekati budan, pa su u ovom bdenju mnoge devojke gatale da li će se te godine i za koga udati. 

Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni - pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće - znak je da će se udati.

Danas bi trebalo izbegavati svađe da se ne bi svađali cele godine.


Tagovi: Nova GodinaPraznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije