09:45, 07.10.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Obeležavanje Dečije nedelje počinje danasTradicionalno obeležavanje Dečije nedelje počinje danas i trajaće do 11. oktobra. Ove godine Dečija nedelja obeležava se pod motom "Da pravo svako dete uživa lako“. Centralna manifestacija, Festival dečijeg stvaralaštva, održaće se u četvrtak u Mitrovačkom dvoru.

danas-pocinje-obelezavanje-decije-nedelje

Radio Kontakt Plus

Ove godine, pored Dečije nedelje, obeležava se i jubilej - 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

U obeležavanju manifestacije Dečija nedelja - učestvuju prosvetne ustanove u gradu, Kulturni centar "Dragica Žarković", Gradska biblioteka "Vuk Karadžić" i Gradski muzej.

Organizator programa je Odeljenje društvenih delatnosti Opštine Kosovska Mitrovica.

Ovim povodom biće organizovane brojne aktivnosti, u kojima će deca moći da iskažu svoje umetničke, ali i sportske potencijale.

Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti u mitrovačkoj opštini Snežana Gvozdić za Kontakt Plus radio ističe da Dečija nedelja počinje akcijom "Školama u pohode“, koju organizuje KC "Dragica Žarković“, a koja će biti održana u OŠ "Branko Radičević“.

“U okviru ove manifestacije održaće se promocija talenata u okviru književnosti I slikarstva, a zatim će se održati radionica za učenike od petog do osmog razreda. Škola “Sveti Sava” takođe će obeležiti manifestaciju “Školama u pohode”, gde će sprovesti akcija otkrivanja talenata u oblasti književnosti i slikarstva. Gradska biblioteka predstaviće mlade poete kroz recitovanje pesama Darije Mašković i Aleksandra Kasalovića”, - kazala je ona.

Medicinska škola u Mitrovici, organizovaće danas promociju smera - Fizioterapeutski tehničar. Prezentacija je zakazana za 11:30h u prostorijama škole.

Treći dan, 9. oktobar, rezervisan je za Dan otvorenih vrata - manifestaciju u okviru koje najmlađi posećuju zgradu Opštinske uprave, gde u razgovoru sa predsednikom i rukovodstvom saznaju kako jedna opština funkcioniše. Ova manifestacija zakazana je za 10:30h.

Takođe u sredu, pola sata ranije odnosno u 10h, u Gradskom muzeju biće održana likovna radionica "Jesenja avantura u Gradskom muzeju“, a istog dana u 15h OŠ "Sveti Sava“, će organizovati maskenbal, istakla je Gvozdićeva.

Ona dodaje da će se centralna manifestacija održati u četvrtak 10. oktobra, u Mitrovačkom dvoru od 11:30h, za kada je planiran Festival dečijeg stvaralaštva.

“Festival će se sastojati iz izložbenog dela gde će biti izabrani i nagrađeni najbolji dečiji radovi. U drugom delu, biće predstavljeno dečije stvaralaštvo kroz pojedinačno predstavljanje dece predškolskog i školskog uzrasta”, - rekla je ona.

U petak, 11 oktobra, u Mitrovačkom dvoru, u dva termina biće izvedena dečija pozorišna predstava "Laza, materina maza" teatra Akademija 028 iz Beograda, čime se Dečija nedelja zvanično završava.

Direktorka predškolske ustanove "Danica Jaramaz“ Gorica Marinković, u izjavi za Kontakt Plus radio navodi da će ova ustanova i ove godine nizom aktivnosti obeležiti Dečiju nedelju. Danas nakon otvaranja manifestacije svih grupa polaznika, razgovaraće se o dečijim pravima i negovanju atmosfere tolerancije i uvažavanja među decom, kroz pesmice i priče, istakla je Marinkovićeva.

"U utorak će biti sportski dan gde će učestvovati sve vaspitne grupe, u sredu će biti muzički dan gde će biti prikazan bogat kulturno-umetnički program, takođe imaćemo Dan otvorenih vrata gde će polaznici predškolske ustanove posetiti lokalne institucije, u četvrtak ćemo imati Festival dečijeg stvaralaštva u Mitrovačkom dvoru, na kome će učestvovati deca iz pripremno-predškolskog programa, a u petak ćemo zajedno igrati i pevati jer na to imamo pravo“, - kazala je ona.

Predškolska ustanova "Danica Jaramaz“ trenutno broji 710 polaznika, što je 60-oro dece više u odnosu na prošlu godinu, navodi Marinkovićeva. Ona ističe da se nakon upisa, javio određen broj roditelja koji su želeli da upišu svoju decu u vrtić, ali kako nije bilo dovoljno prostornih kapaciteta, ta deca su ostala na čekanju.

"Mi smo dobili novac za izgradnju aneksa kojim će biti obuhvaćene dve radne sobe i fiskulturna sala, što nam je jako potrebno, tako da ćemo sledeće godine upisati svu decu, a omogućićemo im i prostor za obavljanje fizičkih aktivnosti“, - rekla je ona.

Izgradnja aneksa počeće do kraja oktobra u sklopu centralnog vrtića "Danica Jaramaz“.

Vlada Republike Srbije iz svog budžeta, preko Privremenog opštinskog organa, za tu namenu izdvojila je sredstva u iznosu od 18.640.000 dinara.


Tagovi: MitrovicaDečija nedelja

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije