13:12, 16.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

„Deca neba“ - glasovi malih anđela u plućima gradaNaizgled sasvim obična priča o druženju roditelja i dece oko crkve. Naviknuti da žive pobožnim životom u svojim porodicama, svake nedelje prisustvuju bogosluženju i pričešću. A onda su nedavno, tako okupljeni oko hrama, spontano, sami od sebe, svoju kreativnost počeli da ispoljavaju kroz duhovne pesme.

deca-neba-glasovi-malih-andela-u-plucima-grada

Foto: Privatna arhiva

„Deca neba“ je novoformirani Dečji crkveni hor pri Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Naziv je dobio po prvoj otpevanoj pesmi.

U maju ove godine, kada usled epidemioloških mera nisu imali mnogo izbora za graju, video-igre, jutjubere, crtaće i ostale sadržaje, za razliku od njihovih vršnjaka, zamenili su duhovnom muzikom.

„Deca su jednostavno, ja bih rekla, imala priziv Božji u sebi. Skupljali su se oko hrama, igrali se. Jednostavno, deca iz ulice. Kao kad bismo ih posmatrali leti kako se igraju. Počeli su da pevaju ispred hrama. I pesma za pesmom, svi smo ih uočili. Jedne večeri, gore kod hrama, to su pluća grada naveče, bilo je dosta naroda, počeli su da im aplaudiraju, a deca su se oduševljavala. Primetili smo svi to. Primetila sam ja, kao i sveštenstvo“, priseća se Mirjana Dikić, veroučitelj u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

Ubrzo zatim, ponuđeno im je da pevaju za pevnicom. 

„Pevali su ‘Pričesten’. To je deo liturgije kada se može pevati duhovna pesma dok čekamo i kada se svi pripremamo za pričešćivanje.“

A to im je bila dovoljna satisfakcija da krenu još više da uvežbavaju pesme, uz malu pomoć i podršku Mirjane Dikić, iako odbija da sebi pripisuje bilo kakve zasluge. 

„Oni su sami sebi bili organizatori i kako je koji praznik nailazio, sa oduševljenjem su se pitali da li su za recimo Svetu Petku vežbali neku pesmu vezano za nju, pa za Svetog Nikolaja, pa za tumanske svetitelje... i samo smo im jednostavno predlagali tekstove. Onda kad nije neki konkretan praznik, nego Sveta nedelja, predložimo im psalam. U tom smeru sam ih samo upućivala i to je bilo neko moje prisustvo. Inače im se ništa posebno nisam mešala.“

Malo-pomalo, svojom posvećenošču, deca su sve više napredovala. Trud se isplatio. Nedavno su imali i svoj prvi javni nastup na Festivalu dečjeg stvaralaštva „Kaktus“ u PKC "Akvarijus', kada su se predstavili svojim sugrađanima.

„Bili su oduševljeni. Bez mrvice treme među decom. Kao svoj na svome. U ’Akvarijusu’ su bili tako dobri domaćini prema nama. To moram stvarno da istaknem i da ih pozdravim ovim putem. Taj festival je bio predivan. Deca su se družila. Oni su prvi nastupali. Otpevali su par numera i bili su predivni. To je za njih zaista bilo jedno lepo iskustvo. Prvi put su javno nastupali, gde su se osetili važnim, bitnim. Podržali su ih drugari, roditelji i to je bilo predivno“, priča Mirjana, izražavajući nadu da će im se ponovo ukazati prilika za još neki javni nastup.

U međuvremenu, u nameri da se oplemeni ovaj hor, angažovani su učenici Osnovne škole „Branko Radičević“. Na ovu ideju došao je Filip Pavlović, predavač verske nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi, a u dogovoru sa Mirjanom Dikić i uz blagoslov sveštenstva.  

„Deca su to veoma lepo prihvatila i jedva čekaju da krenu da pevaju u crkvi. Veliki broj dece se odazvao. Preko Gugl učionice im pošaljem neke pesmice, oni nauče, zatim počnu da pevaju, ja im sviram gitaru i tako zajedno vežbamo i veoma fino funkcionišemo“, priča nam Filip Pavlović, naglašavajući da za ovaj poduhvat imaju veliku podršku i direktora Ivana Zaporošca.

Za ovaj mini-projekat, prema rečima Filipa Pavlovića, zainteresovano je oko 90 odsto đaka koji pohađaju versku nastavu.

„U svakom razredu ima po njih petoro, šestoro koji se baš fino odnose prema tom pozivu. Ostali učenici, malo su lenjiji, ne uče lepo pesme, ali, s druge strane, jedva čekaju da dođu u crkvu da prisustvuju Svetoj liturgiji, da vide ono što im ja predajem na času. Ipak, ono što im predajem i što će biti u praksi, kada sami budu bili na Svetoj službi, nije isto i oni se baš tome raduju. Ja se nadam da ćemo sa decom ići, moliti se Bogu i tamo prisustvovati tom liturgijskom životu, a ujedno, uz ceo taj liturgijski život vezan je ovaj hor koji će se formirati ako Bog da onako kako planiramo.“

Foto: Radio Kontakt Plus

Zbog trenutne epidemiološke situacije, zajedničke probe se ne održavaju.

„Mislili smo možda da je dovoljno jednom sedmično, eventualno subotom ili možda radnim danom, kako deci ne bismo remetili vikend, ali to ćemo se dogovoriti. Pitaćemo njih za mišljenje, kao i njihove roditelje. Ako ne, onda ćemo sačekati sa probama. Na kraju krajeva, ima mnogo dece koja dolaze sa roditeljima na bogosluženje, tako da se lako uklapaju. Oni priđu za pevnicom, otpevaju i to je samim tim i proba i pesma i sve u jednom“, kaže Mirjana Dikić.

Ovi mladi veroučitelji izražavaju nadu da će ovaj podmladak nastaviti dalji rad i u godinama koje dolaze, istovremeno naglašavajući da su novi članovi hora uvek dobrodošli i da to mogu postati sva deca dobre volje, koja žele da uče duhovne pesme.

„Nevažno iz koje škole dolaze. Deca koja bi želela da se priključe horu, a talentovana su, neka dođu. Neka pokušaju slobodno. Liturgija je za sve. Svi smo dobrodošli i svi da se radujemo Gospodu, svi da pevamo, svi da veličamo Tvorca. Vidim da i vernicima u crkvi prija dečji glas. Mi svakako imamo i naš veliki Crkveni hor (Branislav Nušić). Oni su izuzetni profesionalci. Ali eto, ovaj podmladak, ovaj dečji hor svakako prija. Svi ih porede nekako sa anđelima i stvarno taj dečji glas je izuzetno prijatan“, ukazuje Mirjana Dikić.

„Ja bih isto pozvao svu decu, bez obzira koja je škola u pitanju, da nam se priključe. Mogu da odu u Hram Svetog velikomučenika Dimitrija i tamo da se jave sveštenicima, kako bi se prijavili za hor i samim tim prisustvovali tom liturgijskom životu i u pravom smislu upoznali našu crkvu kroz praksu, a ne samo formalno šta im predajemo na verskoj nastavi. Uz Božju pomoć i molitve našeg sveštenstva i velikomučenika Dimitrija pred Gospodom, verujemo da će deca prepoznati ovaj hor i da će nas biti u što većem broju i nadamo se da će biti to sve kako je Bog blagoslovio“, poručuje Filip Pavlović.

„Deca neba“ je prvi dečji crkveni hor pri Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.Tagovi: KulturaMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije