10:27, 15.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Delegacija Srpske liste završila dvodnevnu posetu BerlinuU protekla dva dana delegacija, koju čine predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i član predsedništva Bratislav Nikolić, sastala se u Bundestagu sa više poslanika, da bi nakon toga u zgradi Kancelarke Nemačke razgovarali sa savetnikom Angele Merkel, Matiasom Lutenbergom.

delegacija-srpske-liste-zavrsila-dvodnevnu-posetu-berlinu

Foto: SL

Sagovornici su političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta čestitali pobedu Srpske liste na izborima i izrazili očekivanje da će  ubrzo nakon formiranja nove Vlade u Prištini doći do odluka koje će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine, navedeno je u saopštenju SL dostavljenom Kontakt Plus radiju. 

Tom prilikom, Matias Lutenberg je nedvosmisleno istakao da su očekivanja kancelarke Angele Merkel takva, da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica, i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana. 

Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u Vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim. Takođe, predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da odbijanje razgovora sa jedinim legalno i legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Kosmeta, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinosi stabilnosti i dodatno jača nepoverenje među narodima na Kosmetu, ističe se u saopštenju.

Drugog dana posete Berlinu politički predstavnici Srba sa Kosova razgovarali su u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom i direktorkom Odeljenja ovog ministarstva za jugoistočnu Evropu, Suzanom Šutc. Uz ocenu da je neophodno raditi na procesima koji će doprineti stabilnosti i razvoju ekonomije, na sastanku je zaključeno da  je potrebno da svi daju svoj doprinos tim ciljevima. I na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternative, dodaje se dalje u saopštenju.

Sastankom, koji je trajao oko sat vremena, a koji je potpredsednik Srpske liste  Dalibor Jevtić imao sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, ambasadorom SAD u Berlinu Ričardom Grenelom, završena je dvodnevna poseta delegacije Srpske liste Berlinu.
 


Tagovi: Angela MerkelSrpska listaNemačka

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije