19:30, 13.05.2022 Izvor: N1, Tanjug, RTS

Delegacije Beograda i Prištine opet bez dogovora o tablicamaSpecijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, saopštio je nakon današnjih pregovora u Briselu da nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali je dodao da je postignut napredak u drugim tačkama pregovora, uključujući energetiku.

delegacije-beograda-i-pristine-opet-bez-dogovora-o-tablicama

Foto: Twitter/Miroslav Lajčak/Edit

„Upravo su završeni današnji sastanci sa glavnim pregovaračima u Briselu. Rezultati su mešoviti. Nažalost, nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali smo postigli napredak u drugim tačkama, uključujući energetiku. Pregovori će se nastaviti“, napisao je Lajčak na Tviteru, prenosi N1.

Podsetimo, nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, održala se u Briselu.

Na stolu su bile tri teme - nestali, registarske tablice i energetika.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je da su  razgovori u Briselu bili opterećeni protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

"Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine", rekao je Petković novinarima posle sastanka.

On je rekao da se ni danas nije direktno susreo sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, jer je Bisljimi odbio da razgovara o ZSO i o pitanju nestalih.

Petković je naveo da su razgovori trajali više od osam sati i da su bili teški.

"Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru, stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Petković.

Naveo je i da su razgvoarali o važnim temama, kao i o formiranju ZSO, i da se ulazi u 10. godinu kako Priština odbija da se to primeni, a da se razgvaralo i o pitanju energetike, tablicama, pitanju nestalih...

Tokom današnjih razgovra u Briselu, Miroslav Lajčak razgovarao je u više navrata odvojeno sa obe delagacije.

Tanjug/RTS
Tagovi: DijalogSporazum BG - PRMiroslav LajčakPetar Petković

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije