09:17, 29.10.2020Izvor: Tanjug, RTV

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu o potraživanjima i imoviniDelegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem učestvuje danas u Briselu na novoj rundi tehničkih razgovora sa Prištinom.

delegacije-beograda-i-pristine-u-briselu-o-potrazivanjima-i-imovini

ec.europa.eu

Razgovori počinju u 10 časova odvojenim susretima delegacija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom nakon čega bi trebalo da uslede trilateralne sesije.

Tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine nastavljaju se tačno posle mesec dana pauze nakon što je prethodni sastanak na nivou eksperata planiran za 28. septembar otkazan zbog mera karantina u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu.

EU posrednici u dijalogu navode da će agenda sastanka ostati ista kao što je bila planirana za septembar, kada je dogovoreno da se razgovara o dve od tri započete teme međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini.

Dijalog Beograda i Prištine u septembru je došao u blokadu zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o unapred dogovorenoj temi nevećinskih zajednica odnosno formiranja Zajednice srpskih opština.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je krajem septembra konstatovao da ”jedna strana nije spremna” da razgovara o ZSO.

Istovremeno iz Beograda je poručeno da je ”neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga” da Priština dokaze spremnost da radi na primeni ZSO, a da će srpska strana na svakom sastanku insistirati na toj temi.

U pokušaju da odblokira pitanje formiranja ZSO, Miroslav Lajčak je tokom oktobra posetio Beograd i Prištinu.

Tom prilikom obe strane su potvrdile svoju predanost nastavku dijaloga.

Miroslav Lajčak je konstatovao da pitanje ZSO mora biti deo konačnog sveobuhvatnog pravoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

EU, kao glavni posrednik u dijalog Beograda i Prištine, očekuje da bi do finalnog dogovora dve starne moglo da dođe u narednim mesecima ukoliko se konstruktivno i u dobroj veri pristupi nastavku procesa pregovora.

Sunjog: Ni Prištini ni Beogradu ne mogu se svideti sve tačke sporazuma

Šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog, izjavio je da se ni Prištini ni Beogradu ne mogu svideti sve tačke koje će biti sadržane u sporazumu o normalizaciji odnosa.

Sunjog je u sredu za KTV rekao da će preuzimanje međunarodne obaveze za sprovođenje sporazuma pomoći Beogradu i Prištini da napreduju ka EU.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga uz posredovanje Brisela napreduje, a ekspertske grupe su već postigle dogovor o nekim otvorenim pitanjima.

On je rekao da detalji konkretnih sporazuma neće biti otkriveni dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum, prenelo je Kosovo onlajn.

"Ovo je osnovni princip međunarodnih pregovora. Ako pregovarate o sporazumu, onda nećete pokazati svaki pojedinačni pasus ili svako poglavlje nakon što pristanete na njega", rekao je Sunjog.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Sunjog je rekao da Priština treba da iznese predlog koji bi se stavio na pregovarački sto.

Borel: Dijalog kome posreduje EU je ključan za evropski put

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da se delovi dokumenta koje su predstavnici Beograda i Prištine potpisali početkom septembra u Vašingtonu "nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u okviru dijaloga" i da mogu da pruže "koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma".

Borel je u sredu, odgovarajući na pismeno pitanje poslanika Evropskog parlamenta o odnosima politika EU i SAD, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o "nezavisnosti EU glasa na Balkanu", naglasio da su i predsednik Srbije i kosovski premijer tokom poslednje posete Briselu naglasili da najaveći prioritet pridaju evrointegracijima i dijalogu kome posreduje EU.

"Dijalog pod pokroviteljstvom EU je ključan element njihovih evropskih puteva", kaže Borel.

U svom odgovoru na poslaničko pitanje Borel dodaje da su se lideri dve strane obavezali da udvostruče svoje napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.


Tagovi: DijalogŽozep BorelMiroslav LajčakTomaš SunjogBriselImovina

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije