08:17, 29.03.2019Izvor: Novosti, Tanjug

Dijalog mora da izađe iz ćorsokakaZa dijalog Beograda i Prištine ne postoji alternativa, a status kvo nije opcija i ne pomaže nijednoj strani - izjavio je u četvrtak Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je naveo i da je "oprezno optimističan kad je reč o postizanju sporazuma".

dijalog-mora-da-izade-iz-corsokaka

Foto: Bugarsko predsedavanje EU / Flickr

Prema njegovim rečima, iako neke članice EU ne priznaju Kosovo, zajednička pozicija Unije je da Beograd i Priština treba da normalizuju svoje odnose, a sporazum koji treba da postignu treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom, kompromisan i održiv. 

O poziciji Brisela povodom dijaloga dveju strana koji se našao u ćorsokaku i mogućnosti da se on otkoči, kako se očekivalo, sinoć je trebalo da razgovaraju evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i predsednik Aleksandar Vučić.

Han je u Beograd stigao povodom imenovanja za ambasadora Omladinskih sportskih igara, a tokom dvodnevnog boravka u Srbiji sastaće se i sa premijerkom Anom Brnabić i opozicionim liderima i u petak će prisustvovati svečanom otvaranju tvrđave Golubački grad.

Vučić i Han o evrointegracijama, regionu, dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u vili "Mir" sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Evropski komesar insistirao je na napredovanju u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti društva i kretanja Srbije na njenom evropskom putu.

Vučić je istakao da Srbija poštuje najviše demokratske principe i ponašaće se u skladu sa ponašanjem Nemačke, Francuske i drugih zemalja Evropske unije kada je reč o ključnim pitanjima u oblasti vladine prava, rada policije i pravosudnih organa.

Prethodno su Vučić i Han prisustvovali svečanoj ceremoniji proglašenja Hana za novog ambasadora Sportskih igara mladih. 

Han će danas s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić otvoriti obnovljenu Golubačku tvrđavu.

EU je bila jedan od glavnih donatora u rekonstrukciji tvrđave koja je jedan od najimpresivnijih dragulja kulturnog nasleđa Srbije.

Han u Srbiju dolazi posle posete BiH, gde je u Sarajevu razgovarao s tamošnjim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva o reformama neophodnim za napredak BiH na putu evrointegracija.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije