12:22, 12.05.2020Izvor: Indexonline, Radio Kontakt Plus

Direktor RTK najavljuje sankcije protiv novinarke zbog izraza "Kosovo i Metohija", SL osuđujeDirektor kosovskog javnog RTV servisa Ngađim Kastrati najavio je sankcije protiv novinarke RTK 2, Aleksandre Dogandžić, zbog korišćenja  termina "Kosovo i Metohija" u programu, što, kako kaže, nije dozvoljeno kosovskim Ustavom. Srpska lista osuđuje ovaj postupak i traži hitnu reakciju međunarodnih predstavnika na Kosovu, uz podsećanje da se kosovskim ustavom garantuje pravo građanima da koriste ‘lokalne nazive, nazive ulica i drugih topografskih oznaka’.

direktor-rtk-najavljuje-sankcije-protiv-novinarke-zbog-izraza-kosovo-i-metohija-sl-osuduje

Wikimedia/Arianit

Novinarka srpske zajednice upotrebila je izraz "Kosovo i Metohija", u izdanju vesti RTK na srpskom jeziku 3. maja, piše Indeksonline.

Indeksonline navodi da je Kastrati u izjavi za Insajderi u ponedeljak rekao da se takav jezik ne sme koristiti na RTK.

"Još nisam video slučaj, ali ovaj jezik apsolutno nije dozvoljen. Ne postoji Kosovo i Metohija, a ovaj jezik nije dozvoljen u našim institucijama. Novinar ne sme koristiti ovaj izraz, jer je sankcionisan propisima", rekao je Kastrati.

Indeksonline navodi i da je novinarka Aleksandra Dogandžić, termin „Kosovo i Metohija“ upotrebila i u informativnoj emisiji na RTK2 u decembru 2018. godine, zbog čega je bila suspendovana mesec dana.

Na najave o sankcionisanju novinarke RTK zbog korišćenja termina "Kosovo i Metohija", reagovala je Srpska lista, koja u saopštenju ocenjuje da gušenje slobode izražavanja i etnički motivisani napadi na novinare srpske redakcije kanala RTK2, te najava otkaza novinarki Aleksandri Dogandžić, predstavlja  najnoviji pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji i slobodu govora koja se srpskom narodu sistematski oduzima. 

Srpska lista podseća u saopštenju da se novinarki srpskog kanala stavlja na “teret” da je prekršila pravila jer je u programu koristila termin Kosovo i Metohija. 

“Podsećamo javnost da je čak i kosovskim Ustavom koji su doneli u Prištini u članu 59.9. garantovano pravo građanima da koriste ‘lokalne nazive, nazive ulica i drugih topografskih oznaka’. Za oblast Metohije Albanci koriste termin Dukađini, pa očigledno u Prištini misle da Srbi nemaju pravo da koriste svoje toponime”, ističe se u saopštenju SL.

SL dalje navodi da su albanski novinari i urednici na RTK emitovali veliki broj priloga koji su prepuni šovinizma i etničke mržnje, i da za to nijedan novinar nije dobio otkaz. 

“Poslednji primer je dovođenje u vezu zvona sa srpskih crkava i ruskih tajnih službi što su osudile i međunarodna novinarska udruženja. Naravno, u pamćenju ostaje i skandalozno izveštavanje Radio televizije Kosova koje su iz OEBS-a definisali kao neprimerene jer su doprineli etničkim napadima i pogromu Srba 2004. godine, za šta niko nije snosio odgovornost”, navodi SL.

Srpska lista najoštrije osuđuje gušenje prava srpskog naroda od strane lidera kosovskih institucija i zahteva najhitniju reakciju Kancelarije EU na Kosovu, ali i OEBS-a, UNMIK-a, ambasada Kvinte i svih novinarskih udruženja.

Ujedno pozivaju i sve novinare RTK2 ali u ostalih srpskih redakcija i medija da “podignu glas i o ovom kršenju ljudskih prava obaveste sve relevantne adrese”.


Tagovi: SrbiSrpska listaRTK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije