21:10, 29.06.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Direktor SZO: Pandemija nije ni blizu krajaGeneralni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus, izjavio je danas da pandemija korona virusa nije ni blizu kraja i da se neće uskoro završiti.

direktor-szo-pandemija-nije-ni-blizu-kraja

Foto: Fabrice Coffrini (AFP)

"Ovo nije ni blizu kraja", rekao je Gebrejesus na konferenciji za medije u Ženevi.

"Iako su brojne zemlje napredovale širom svijeta, pandemija se zapravo širi sve brže. Svi smo u ovome zajedno i to na duže staze. Već smo izgubili jako puno, ali ne smemo izgubiti nadu", dodao je.

Tedros je rekao i da se danas navršilo šest meseci otkad je ZSO dobila prve informacije o upali pluća do koje je došlo iz nepoznatih razloga. Kasnije se pokazalo kako se radi o korona virusu.

"Danas je šest meseci od prve prijave virusa, sa 10 miliona zaraženih i 500.000 smrtnih slučajeva", dodao je.

Rekao je kako trebamo razmisliti o napretku koji smo postigli i lekcijama koje smo naučili, te da se posvetimo tome da uradimo sve da spasimo živote.

"Pre šest meseci niko nije ni mogao zamisliti da će svet i život danas izgledati ovako", zaključio je.

SAD traži istragu o poreklu virusa

Čelnik Programa za vanredna stanja SZO, Majk Rajan, kaže da je ostvaren ogroman napredak u nalaženju sigurne i delotvorne vakcine protiv Covid-19, ali da još nema garancija da će ti napori biti uspešni.

U međuvremenu zemlje se protiv širenja zaraze mogu boriti testiranjem, izolacijom potvrđenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, rekao je Rajan.

Posebno je istakao "sveobuhvatne, istrajne strategije" Japana, Južne Koreje i Nemačke u borbi protiv zaraze.

SZO ove nedelje planira održavanje sastanka, na kojem bi se procenio napredak u borbi protiv Covid-19, rekao je Tedros.

On je naveo i da SZO naredne nedelje šalje tim stručnjaka koji će istraživati izvore novog korona virusa.

Sjedinjene Države, najglasniji kritičar SZO, najavile su napuštanje te organizacije i zatražile istragu o poreklu korona virusa.

Američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo tvrde da je virus potekao iz laboratorija, dok Kina odlučno odbacuje te navode.


Tagovi: Korona virusRegion i svet

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije