14:02, 12.11.2020Izvor: N1

Vučić: Do rešenja za Kosovo bolje ranije nego kasnije, u protivnom moguć sukobPredsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas zaključke posle sastanka sa ambasadorima Kvinte i EU i istakao da je najvažnija poruka mira, dijaloga i želje da Beograd nastavi dijalog s Prištinom, kao i da je najbolje rešenje koje možemo da postignemo kroz dijalog, a bolje je da ga postignemo ranije nego kasnije - u protivnom može nam se dogoditi sukob.

do-resenja-za-kosovo-bolje-ranije-nego-kasnije-u-protivnom-moguc-sukob

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Mnogi bi mogli da pomisle da je situacija oko Kosova bolja nego ranije zbog unutrašnjih prilika na Kosovu i da nije moguće očekivati veći pritisak na Srbiju do decembra i januara od strane velikih sila. Situacija u Nagorno Karabahu je pokazala kako jedan zamrznuti konfilkt može da eskalira u pravu katastrofu kada ga neko odmrzne", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da neće da govori ko nije naučio pouke iz poraza 90-tih na našem tlu, ali da mi moramo da izvedemo pouke iz 90-tih, a jedna od tih pouka je da ne treba da deci ostavljamo zamrznute konflikte i da radimo na rešenju.

Ocenio je i da se videlo da svet osim saopštenjima je malo bio zainteresovan da reaguje, kao i da se videlo da je drugačija podela u svetu i regionalno i uplitanje velikih sila.

Ukazao je da Srbija zbog svega mora da nastavi ekonomski i vojno da jača da bi zemlju mogla da sačuva od potencijalne agresije.

"Moramo da vodimo računa o budućnosti naše dece i siguran sam da će ljudi u Evropi to razumeti", rekao je Vučić.

Vučić je zatražio od Vlade Srbije i zamolio da uvaže njegov zahtev da bude veći broj pripadnika nacionalnih manjina u aparatu Vlade Srbije i Pokrajinskom aparatu, da tu ne budu samo tradicionalni partneri poput Ištvana Pastora, vać i pripadnici drugih manjina - Romi, Hrvati, Bošnjaci...

Vučić je preneo i da je juče na Sofijskom samitu došlo do "nekoliko važnih razgovora Beograda, Tirane i Sofije".

Jedan od rezultata tih razgovora to što će građani Srbije moći uskoro da ulaze u Albaniju sa ličnom kartom, i to je pitanje dana.

Takođe, dogovoreno je da se građani Albanije, Severne Makedonije, kada se otvore granice tri zemlje, oboleli od Covid-19, zbrinjavaju i budu primljeni u zdravstvene ustanove o trošku tih zemalja.

Vučić je rekao da će biti izdavane i "jedinstvene radne dozvole", kao i da je važno otvaranje "zelenih ekonomskih koridora" koji će biti uspostavljeni među ovim državama i Evropskom unijom.


Tagovi: DijalogAleksandar VučićKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije