17:35, 17.08.2019Izvor: RTK2

Dobrosusedski odnosi krase selo SrbobranSrbobran je selo udaljeno oko 15 km od Istoka. Od nekadašnjih tridesetak srpskih kuća, u Srbobranu danas živi svega osmoro Srba, uglavnom starijih. Ono što krasi ovo selo, jesu dobrosusedski odnosi i sa Albancima i Bošnjacima, ali im, kako kažu, nedostaju oni koji su otišli i vreme kada je dečja graja odzvanjala ovim selom.

dobrosusedski-odnosi-krase-selo-srbobran

Foto: RTK2

Netaknuti beskrajni pejzaži okupani mirisom leta, srdačno vas dočekuju kad zakoračite u Srbobran, povratničko selo nadomak Istoka, u kome je, nažalost, svega osmoro Srba. Kažu da sa komšijama Albancima i Bošnjacima žive u miru. Obrađuju zemlju i nemaju većih problema.

"Došla sam ovde pre 13 godina i otkako sam ovde, ne mogu da se požalim - ne dira nas niko, normalno živimo, normalno obrađujemo zemlju. Jeste da su ranije čuvali stoku na našim imanjima, ali otkako smo mi došli, svi su se povukli i nisu više dolazili. Ovde živim sa sinom i dvoje unučadi, ostali su u Srbiji, imaju posla, ne mogu ovde da se vrate, jer nema posla", kaže Slobodanka Simonović iz Srbobrana.

Posla nema, pa se ozbiljnijem povratku više i ne nadaju.

"Nema posla ni za našu, ni za albansku decu. Čim ne rade fabrike, nema ni posla. Tako da je teško i za našu i za njihovu omladinu, jedino što funkcioniše jeste prosveta i zdravstvo", kaže Slobodanka.

Reklo bi se - uobičajena slika povratničkog sela. 

Devetnaestogodišnji Milan Simonović i njegov brat Bogdan, uprkos tome što su upućeni jedan na drugog, bez ikakvih uslova za razonodu, Milan je pravi profesionalac u karateu.

"Ovako nije loše za život, ali konkretno za mene i brata je teško, nema uopšte omladine, brat i ja smo najmlađi u ovom selu. Srba ima slabo da bi mogli da odemo kod nekog, a srpska sela gde je naša generacija su daleko. Treniram karate, počeo sa da treniram u Severnoj MItrovici. Učestvovao sam  na takmičenja po Srbiji i Kosovu i osvojio sam dosta medalja", kaže Milan Simonović iz Srbobrana.

U Srbobranu nema ni škole ni lekara, pa meštani često odlaze u obližnje Osojane.

Ekipu RTK2 ispraćaju u nadi da će im od nadležnih stići bilo kakva pomoć, koja bi im olakšala svakodnevicu.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije