„Mitropolit Amfilohije – ljudska gromada i veličina koja je obeležila XXI vek“

Knjiga "Morački jasnovidac", autora Perice Đakovića, predstavljena je sinoć u Kosovskoj Mitrovici.
Image

Perica Đaković bavi se novinarstvom više od četiri decenije.

Kaže da knjiga „Morački jasnovidac“ objedinjuje dvadeset intervjua koje je imao sa blaženopočivšim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

Foto: Radio Kontakt Plus

Đaković dodaje da ova „knjiga predstavlja iskustvo mitropolita Amfilohija, ljudske gromade i veličine koja je obeležila XXI vek“.

„Trebali smo da izdamo knjigu povodom četiri decenije mog rada u novinarstvu. Rekao sam da je glupo da radimo knjigu o meni, pa su kolege predložile da napravimo knjigu intervjua koje sam snimio. Na to sam im rekao da imam 360 intervjua, gde ću da pišem toliku knjigu?! Rekli su mi da sa mitropolitom Amfilohijem imam najviše intervjua i da bi knjiga trebalo da bude o njemu“, kaže Đaković.

Foto: Radio Kontakt Plus

Šest meseci trajalo je „sklapanje kockica“, otkriva autor i dodaje da je nakon toga poslao hiljadu stranica književniku Budimiru Dubaku, koji je to pročitao za dve noći i jedan dan i rekao mu da ovo mora da objavi.

„Odlučio sam da ga poslušam. Knjigu od hiljadu strana ne bih ni ja čitao, prelomio sam je preko kolena i odlučio da to budu dve knjige – ’Bez Boga ni preko praga’ i ’Hristos se rodi’. Pošto je postojala knjiga sa prvim naslovom, Matija Bećković mi je posudio njegov naslov ’Morački jasnovidac’. Mitropolit je bio na Kosovu i Metohiji, dolazio kada niko nije smeo, a slika koju vidite na koricama knjige nastala je upravo na ovom prostoru, kada je dolazio i sahranjivao naš narod. Ovo nije moja knjiga, ovo je knjiga mitropolita Amfilohija, a ja bio sam samo čovek koji ga je vodio kroz razgovor i priču“, kaže Đaković.

Foto: Radio Kontakt Plus

Sinoćna promocija Đakovićeve knjige održana je u sali crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Protojerej-stavrofor Milija Arsović, priznaje da je veoma radostan što je poznavao mitropolita Amfilohija.

„Sećam se 1999. godine kada sam napustio svoj kućni prag u Metohiji. Otišao sam u Pećku patrijaršiju i tamo zatekao mitropolita, koji je zajedno sa sveštenicima više od 40 dana bio po celom Kosovu. Zajedno smo tražili one koji su ubijeni, a bio sam prisutan i kada su pucali na mitropolita Amfilohija. On je tada sve odgurnuo od sebe i rekao ’Vi imate decu, sačuvajte se, ja neka budem tu’. Mitropolit Amfilohije ima velike zasluge kada je u pitanju ovaj naš hram Sv. Dimitrija. Ovaj lep hram, freskopisan, upravo je dat njegovim blagoslovom. Jeste jasnovidac, bio je i tajnovidac i bogovidac“, poručuje Arsović.

Foto: Radio Kontakt Plus

O onome što je Perica Đaković sačinio od 2013. godine do upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, govorio je i književnik Budimir Dubak.

U programu je učestvovao i guslar Stanko Adžić.

Organizator događaja je Kulturni centar „Dragica Žarković“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.