21:17, 27.06.2020Izvor: RTK / RTK 2

DPK: Specijalizivano tužilaštvo zloupotrebilo ovlašćenjaDemokratska partija Kosova (DPK) ocenila je danas da je objavljivanje optužnica protiv dvojice osnivača OVK, Hašima Tačija i lidera te stranke Kadrija Veseljija, kontradiktorno.

dpk-specijalizivano-tuzilastvo-zloupotrebilo-ovlascenja

Foto: RTK 2

Na sastanku Predsedništva stranke i parlamentarne grupe su naveli da je takvo postupanje vrlo negativno i uznemirujuće, zbog nedostatka nepristrasnosti i zloupotrebe ovlašćenja od strane Specijalizovanog tužilaštva, koje se oglasilo pre nego što sud potvrdi ili odbije navode u optužnici.

"DPK je uveren da je albanski narod na pravoj strani istorije, da je rat našeg naroda koji je vodila OVK bio pravedan, čist i odbrambeni oslobodilački rat, pa je zato osvojio srca celog zapadnog sveta koji je bio ujedinjen u naporima našeg naroda za slobodu i nezavisnost", istaknuto je na sastanku.

Iz Demokratske partije Kosova poručuju da neće dozvoliti promenu istorije.

"Srbija je bila agresivna i izvršilac stravičnih zločina i genocida na Kosovu. Ovo je ključni trenutak za pružanje sveobuhvatne podrške u inicijativi predsednika Veselija da se ponovo aktiviraju i pojačaju napori Kosova na tranzicionom pravdu, ojača kolektivno pamćenje, pronađu i privedu pravdi oni koji su masakrirali albanske civile", smatra DPK.

Dodaju i da evroatlantska orijentacija Kosova i trajno prijateljstvo sa SAD ostaju stalni prioriteti Kosova i svakodnevna obaveza stranke.

"Pozivamo vladajuće strukture stranke, članstvo, građane i sve političke stranke, da pokažu opreznost i solidarnost kako bismo zajedno odbranili našu pravednu borbu i interes naše države", zaključuju iz DPK.


Tagovi: Specijalni sudOVKDPKKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije