18:21, 02.01.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Drenu potrebna škola (FOTO)Osnovci iz planinskog sela Dren, na severu Kosova, prvo znanje stiču u školi čija je zgrada stara i neuslovna. Đacima iz ovog sela posebno je teško zimi.

drenu-potrebna-skola-foto

Radio Kontakt plus

Sandra Rašković je učenica drugog razreda O.Š. “Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka, isturenog odeljenja u selu Dren. Zatekli smo je, zajedno sa njenim drugarima i učiteljicom, na času Srpskog jezika u učionici koju peć, koja je bila dobro naložena, ne može zagrejati. 

Pitamo: ”Da li je hladno?”  “Da,” - odgovoraraju u glas đaci, a Sandra objašnjava šta rade i kako se greju u školi: “Sedimo pored peći i učiteljica nam ponekad skuva čaj, kada je hladno,” - kaže ona.

A hladno je često, jer se škola koju pohađa ova devojčica i njeni drugari nalazi na više od 1000m nadmorske visine u planinskom selu Dren, 17 kilometara od Zubinog Potoka.

Popucali zidovi i plafon u učionici. Vode u školi nema, ima je na izvoru iza škole. U školi nema toaleta, samo poljski u dvorištu.

“Školi nedostaje mnogo toga, zidovi su ispucali, krovna konstrukcija je znatno loša, dešava se i da prokišnjava, jedan od problema je što u školi nema vode, toaleta, da bi deca oprala sunđer ili ruke oni moraju da idu na izvor koji se nalazi iza škole,” - kaže učiteljica Bojana Đorović. 

Učiteljica potvrđuje navode mališana da je ponekad u učionici hladno, ali i da je posebno teško tokom zimskih meseci. 

“Bude veoma teško, a kada pešačimo od ambulante do škole deci znaju da se smrznu noge, pa ih mi tako okupimo oko peći da deca zagreju svoja stopala, skuvamo im ja i koleginica čaj… da se oni što više zagreju. Hladno bude i u učionici, jer je stolarija veoma loša, iako domar koji radi loži, peć je uključena, ali bude hladno, učionica je velika i zbog ispucalih zidova bude baš hladno,” - svedoči učiteljica.

U učionici novogodišnja jelka, neokićena. Mališani kažu, da bi od Deda Mraza najviše voleli na poklon novu školu. 

Miroslav Milić, iz Studentske organizacije „Kosmetu na poklon“, kaže da znaju kako je stanje na terenu, znaju da je škola u katastrofalnom stanju i da zbog toga apeluju na sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da njih kontaktiriju ili školu direktno, kako bi pomogli da deca iz ovog sela na severu Kosova imaju školu kakvu zaslužuju. 

U Drenu decenijama unazad odzvanja školsko zvono. Objekat koji je danas škola, izgrađen je odmah po završetku Drugog svetskog rata. Vremena su kada se sela gase, kada se iz njih odlazi. Da li je ovde tako?

Aleksandar Lazarević, direktor Osnovne škole "Jovan Cvijić" kaže da je ovo škola koja ima budućnost, jer u Drenu ima dosta predškolaca, ima dosta mladih bračnih parova koji su se ovde zadržali.

“Zbog toga mislim da ulaganje u ovu školu ima smisla i ekonomskog opravdanja i pozivam ljude dobre volje da učine ono što mogu. Nama bi ovde bila potrebna izgradnja novog objekta, jer kao što ste videli škola je u jako lošem stanju i renoviranje ne bi imalo ekonomskog opravdanja,” - kaže Lazarević.

U isturenom odeljenju O.Š. “Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka u Drenu, nastavu pohađa desetak učenika. Dok ovi mališani ne budu dobili školu kakvu zaslužuju, grejaće se oko peći, srećni više od onih koji imaju više.


Tagovi: Zubin Potok

Povezane vesti