11:03, 05.06.2020Izvor: N1

"Druga vlada u Prištini koja pada zbog taksi, verujem da će biti ukinute"Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije - Rasim Ljajić, izjavio je u emisiji "Novi dan" na TV N1, da je ovo druga vlada u Prištini koja pada "faktički zbog taksi".

druga-vlada-u-pristini-koja-pada-zbog-taksi-verujem-da-ce-biti-ukinute

Foto: N1

"Prva Haradinajeva vlada je pala zbog toga što je uveo takse od 100 odsto, ovo je druga vlada koja na direktan ili indirektan način pada zbog taksi ili recipročnih mera. Verujem da će one biti na neki način uklonjene, da počne trgovina normalno da funkcioniše, a s druge strane da se otvori prostor političkom dijalogu", kaže on.

Prema njegovim rečima, "šteta od, pre svega taksi koje su prvobitno uvedene od 100 odsto i sada ovih recipročnih mera na dnevnom niovu se meri u proseku oko milion evra".

"Mera reciprociteta je još gora i teža za trgovinu nego takse. Roba na Kosovo ide, ali to nije roba iz Srbije, naši prevoznici prevoze stranu robu, njima ne traže nikakve posebne dokumente i sertifikate, već one uobičajene", kaže on.

Kako je rekao, "ovo je druga vlada na Kosovu koja pada faktički zbog taksi".

"Isa Mustafa insistira na ukidanju mera, jer na tome insistiraju SAD. Mislim da će, s obzirom na sastav te vlade, one biti ukinute ili suspendovane na neki rok, verujem da će one biti na neki način uklonjene, da počne trgovina normalno da funkcioniše, a s druge strane da se otvori prostor političkom dijalogu", kaže on.

Prema njegovim rečima, svakako da je dobro da dijalog što pre otpočne.

"Preduslov je ukidanje svih barijera u trgovini između centralne Srbije i Kosova, međunarodna zajednica bar deklarativno pokazuje interes za nastavak dijaloga. Nisam veliki optimista, kad god taj dijalog da počne, da će dati neki rezultat, bar ne u nekom kratkom vremenskom periodu, ja bih voleo da se to dogodi, ali ne znam samo kako da se dogodi", kaže on.

Ne misli, kaže, da su SAD promenile poziciju kad je u pitanju nezavisnost Kosova.

"Ko god dođe na vlast u SAD tu poziciju neće promeniti. Moramo da sarađujemo sa svakim, ne samo u SAD, nego u bilo kojoj zemlji sveta", kaže on.


Tagovi: SrbijaPrivredaRasim LjajićEkonomijaKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije