16:00, 15.01.2020Izvor: Beta, N1

DSK traži mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika KosovaDemokratski savez Kosova objavio je ponudu koju je dostavio Pokretu Samoopredeljenje (PS), kao odgovor na ponudu koju su u utorak od njih dobili i u njoj traže mesto predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj bio vraćen PS.

dsk-trazi-mesto-predsednika-parlamenta-do-izbora-predsednika-kosova

Foto: TV Most

DSK u pismu takođe navodi da bi broj ministarstva trebalo da ostane 12, po pet za svaku partiju i dva za manjine. 

"Danas smo u pisanom obliku podneli našu ponudu o saradnji sa PS predloženu na sastanku 8. januara 2020. godine. Na ovom sastanku, i na svim do sada održanim sastancima, DSK je izrazio spremnost za zajedničko upravljanje u interesu države Kosovo, poštujući volju građana izraženu 6. oktobra 2019. Samo sporazum koji to odražava volja obezbeđuje stabilnost upravljanja tokom celog četvorogodišnjeg mandata", piše u pismu. 

Prema DSK, sporazum treba da bude okončan što je pre moguće kako bi se započelo sa sprovođenjem programa upravljanja koji su dogovorila timovi dve stranke, a koji omogućava duboke reforme u ekonomskim, socijalnim, oblasti vladavine zakona i evroatlantsku integraciju Kosova. 

Konkretni predlozi DSK su: da DSK ima predsedavajućeg parlamenta do izbora predsednika Kosova, a zatim predsednik skupštine prelazi na PS, što podrazumeva smenu sadašnjeg predsednika iz Samoopredeljenja. 

"To implicira da je u prvoj godini koalicije svaki partner zauzima jednu visoku državnu poziciju (PS ima predsednika vlade, DSK ima predsednika skupštine). U naredne tri godine PS ima dve visoke državne funkcije (premijer i predsednik Skupštine), dok DSK ima jednu funkciju, predsednika Kosova", kaže se u predlogu DSK. 

Prema istom predlogu broj ministarstava ostaje isti, a njihova struktura ostaje kako je ranije dogovoreno, sa sledećim izuzecima: Ministarstvo kulture, omladine i sporta pridružuje se Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije, dok je Ministarstvo lokalne samouprave odvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova, gde je integrisano na osnovu sporazuma postignutog na prethodnim sastancima i ostaje da sa njim upravljaju predstavnici manjinskih zajednica, kojima pripada i Ministarstvo za zajednice i povratak. 

Prema ovom predlogu, a do izbora predsednika Kosova, PS ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava. 

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti. 

U utorak je PS predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na četrnaest, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica. 

Prema tom predlogu predsednik Skupštine pripada PS, dok bi predsednika Kosova predložio DSK.


Tagovi: SamoopredeljenjeDSKVlada Kosova

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020

16:19, 12.02.2020


Najnovije