20:14, 31.03.2019Izvor: RTK2

Dugogodišnji problem vodosnabdevanja u GoraždevcuVeć duži niz godina meštani Goraždevca i okolnih sela kod Peći svakog leta sučavaju se sa problemom vodosnabdevanja. 

dugogodisnji-problem-vodosnabdevanja-u-gorazdevcu

Foto: RTK2

Prema rečima meštana Goraždevca, problem sa vodom je nastao usled eksploatacije peska rečnog korita Bistrice, gde je nivo podzemnih voda drastično opao. Nadaju se da će nadležne institucije pronaći rešenje za njihov dugogodišnji problem.

I pored toga što je ovaj kraj bogat izvorima kojih ima skoro na svakom mestu, sa jedne strane Goraždevca lokalne rečice, sa druge Bistrica, Pećka Bistrica i Beli Drim, poražavajuća je činjenica da je ljudima sa ovako bogatim izvorištima i rekama najveći problem vodosnabdevanje.

"Ponavljam da se rečno korito reke Bistrice eksploatiše, tamo se svakodnevno vadi pesak. Postoje brojni kamenolomi. Rečno korito je totalno degradirano. Slična je sitacija i na Drimu. Jednostavno nivo podzemnih voda je izuzetno nizak. To postoji godinama unazad i jednostavno ne postoji zakonski mehanizam da se ti uzurpatori rečnih korita, da ih tako nazovem, spreče da eksploatišu pesak iz rečnog korita i time ne samo da ugrožavaju živote mnogih ljudi u smislu poljoprivredne proizvodnje, zdrave i čiste pijaće vode, već i u smislu uništavanja flore i faune u blizini reka", rekao je Darko Dimitrijević.

Meštani kažu da problem oko vodosnabdevanja traje skoro deset godina.

"Vodovodna mreža se drastično proširila, oko 10 km ispod našeg sela, a cevi koji su već bile ukopane u ranijem periodu su veoma malih kapaciteta, tako da ne mogu da zadovolje potrebe svih građana, koji su se tek prikačili na vodovodnu mrežu, tako da se u junu, julu i avgustu predhodnih godina dešavalo da nemamo vodu za piće", rekao je Nenad Bukumirić, stanovnik Goraždevca.

"Mesec mart je, a vidite kakav nam je pritisak. Možete da zamislite kakav je juna, jula i avgusta. Mi uopšte nemamo vodu da bi mogli da funkcionišemo sa radom u ovoj poslastičari i onda nosimo sa izvora u balone da možemo bilo šta da odradimo", navodi Miroslavka Simonović.

Opština Peć ima u planu da u naredne dve godine izgradi branu koja će podići nivo Bistrice u jednom delu rečnog toka, dok će ispod Goraždevca biti izgrađena fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

"Postoji projekat oko regulisanja vodosnabdevanja koji je započeo pre sedam godina i u toku je sprovođenje. Problem u sprovođenju projekta naišao je na otpor tamošnjih stanovnika. Oni su izrazili zabrinutost da tokom letnje sezone neće biti vode. Goraždevac i okolna sela uključena su u postojeću mrežu, tako da će se 16 sela povezati na vodovodnu mrežu i biće ravnomerno raspoređena, kako bi svi korisnici imali vodu. Nestašica vode tokom letnje sezone je uobičajena na Kosovu kao posledica pada nivoa vode, ali i zloupotreba pijaće vode", kazao je šef odeljenja javnih usluga, Skender Avduli.

Iz opštine Peć smatraju da će se ovim projektom rešiti problem vodosnabdevanja grada Peći i okolnih sela. Plan završetka i realizovanja ovog projekta predviđen je za 2020. godinu. Dok iz vodovoda Hidro Drini iz Peći, ekipa RTK2 nije uspela da dobije bilo kakvu informaciju o dugogodišnjem problemu vodosnabdevanja.


Tagovi: VodosnabdevanjeGoraždevac

Povezane vesti