11:24, 09.11.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

„Đurđevdan u selu koga više nema” dvostruki pobednik “Grafesta”Film „Đurđevdan u selu koga više nema“, novinarke RTK2,  Aleksandre Jovanović,dvostruki je pobednik festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest 2018”. Film je dobio je prvu nagradu Grafesta i priznanje Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice.  

durdevdan-u-selu-koga-vise-nema-dvostruki-pobednik-grafesta

Radio Kontakt Plus

PKC „Akvarijus“ (plaketa i umetnička slika), je ove godine dodelio specijalna nagrada za najbolju televizijsku formu  na osnovu mišljenja predstavnika nezavisnih medija sa severa KiM (Nenad Radosavljević – RTV Mir; Ivan Mitić – Košev; Ivana Vanovac – Radio Kosovska Mitrovica; Jelena Marković – Radio Kontakt plus; Aleksandar Dunđerin – PKC „Akvarijus“).

U obrazloženju ove nagrade se između ostalog navodi da se, gledajući filmove koji su ove godine ušli u selekciju, stiče utisak da je srpska televizijska produkcija na KiM u krizi, bilo da je reč o kvalitetu produkcije, estetskim dometima, izboru i obradi teme, spremnosti autora da iste dublje istraži i ostavi lični pečat koji bi doprinosio razvoju kritičkog sagledavanja stvarnosti koja je, pogotovo na KiM danas, izrazito sumorna.

Jedini televizijski rad koji se ne uklapa u ovu ocenu je ostvarenje Aleksandre Jovanović, ističe se u obrazloženju.

“Vešto gradeći film, obraćajući pažnju na svaki detalj, Aleksandra poentira priču veoma uspešnim obrtom iz kojeg je moguće sagledati aspurdnost situacije u kojoj su se našli njeni sunarodnici u prvim decenijama 21.veka. Zahvaljujući briljantnim kadrovima, “Đurđevdan u selu kog više nema” ima snažan metaforički potencijal, i na nenametljiv način upućuje jaku kritiku društvu u celini, apostrofirajući, između ostalog, i licemerje kao jednu od dominantnih osobina savremenog doba” – navedeno je u obrazloženju.

"Svako od nas ko se prijavio na festival, verovatno je potajno i očekivao nagradu, ali činjenica da je film iz produkcije RTK dobio čak dve nagrade - nagradu kolega sa severa i nagradu  žirija predstavlja za mene  neverovatno osećanje i mogu reći da sam presrećna upravo zbog toga što su obe nagrade došle upravo za ovaj film" - rekla je Aleksandra Jovanović.

Ona je dodala da je film deo timskog rada sa kolegama Aleksandrom Miladinovićem i Nenadom Filipovićem.

Za sve oni koji nisu videli film, Aleksandra kaže da sam naslov, „Đurđevdan u selu koga više nema“, govori mnogo toga.

“Ovo je priča o Đurđevdanu, prazniku koji se nekada slavio u Gornjem selu pod Šar planinom. Danas je Gornja mahala, gde su živeli Srbi, potpuno pusta. Međutim, raseljene Srbe, gde god da žive, okupi Đurđevdan, ne zaboravljaju selo niti običaje i svi imaju nadu da će se možda nekada vratiti. Međutim, slika koju smo mi videli i zabeležili, demantuje sve to”  - kazala je Jovanović.

Ovo nije prva festivalska nagrada za ovaj film, koji je letos na festivalu Etnološkog filma u Kučevu osvojio specijalno priznanje. 

Druga nagrada pripala je Tatjani Slavić (RTK2), autorki filma “Kao ceo svet”, dok treće mesto  dele ostvarenja "Rodopova zvona i danas zvone", autora Veroljuba Miletića i Slavoljuba Savića u produkciji TV Most i „Sveta Petka čuva Grnčar“, autora Bojana Antića u produkciji TV Puls iz Šilova.

Predsednica žirija ovogodišnjeg "Grafesta", rediteljka Tatjana Fero kazala je između ostalog da je žiri konstatovao da je ovogodišnja dokumentaristička produkcija pokazala svu kompleksnost i težinu života na ovim prostorima, istakavši  da su neki radovi svojom tematikom zaslužili nagrade, ali da su im nedostajali elementi forme, estetskog i filmskog jezika. 

Na pitanje šta bi poručila novinarima koji se bave reportažom koja negde naginje ka dokumentaristici, šta treba, a šta nikako da ne rade, Fero kaže da ako se između reditelja i novinara desi razumevanje i sklad, onda stvar bude bolja.

“Vidim da se ovde reditelji i ne pojavljuju, već novinari, snimatelji  i montažeri. Jesu oni jako značajni za dokumentarni film, ali reditelj je možda ona spona između izražavanja pisanim putem i filmskom slikom. Možda tu negde kad je saradnja između reditelja i novinara odn.scenariste najbolja, onda nastaju i najbolji filmovi” - rekla je Fero. 

Specijalne nagrade “Grafesta” dodeljene su Darku Dimitrijeviću, uredniku produkcije Radio Goraždevca, koji je ove godine konkurisao sa čak tri autorska rada, kao i ekipi Nezavisne produkcije, koju čine Stefan Stojković i Nikola Živić, za dokumentarnu priču „Nojeva Barka“.

Selektor ovogodišnjeg „ Grafesta“ je Sonja Đekić, a žiri su činili: rediteljka Tatjana Fero, novinarka Nevena Matović , producent Anđelka Ćup i publicista Ćorđe Jevtić. 

Tokom tri dana festivala  prikazano je 12 filmova u zvaničnom, takmičarskom programu, dok su pored njih posetioci imali prilike da pogledaju i filmove koji su prikazani u revijalnom delu.

Sve projekcije održane su u velikoj sali Doma kulture u Gračanici, gde su na završnoj večeri i dodeljene nagrade najboljima.

Takmičarski i revijalni filmovi po prvi put su prikazivani u prizrenskoj Bogosloviji i treću godinu za redom u galeriji Akvarijus u Kosovskoj Mitrovici.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Gračanica, Skupština opštine Priština i Filmski centar Srbije.


Tagovi: Kultura Gračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije