16:53, 14.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Đurić i Šib o dijalogu, sporazumu iz Vašingtona, ZSO...Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ambasador Savezne Republike Nemačka u Republici Srbiji Tomas Šib, razgovarali su danas o dijalogu Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu i teme koje bi trebalo da budu otvorene u nastavku dijaloga u Briselu.

duric-i-sib-o-dijalogu-sporazumu-iz-vasingtona-zso

Kancelarija za KiM

Đurić je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni čitavih sedam i po godina, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.  

Đurić je, dodaje se, izrazio očekivanje da će normalizacija i intenziviranje ekonomske saradnje Beograda i Prištine, na čemu je bio naglasak u Vašingtonu, otvoriti prostor za saradnju i pomirenje običnih ljudi i da će doprineti prosperitetu čitavog regiona. 

Prema Đuriću, Beograd će nastaviti da sa nemačkim partnerima sarađuje u traženju kompromisnih rešenja za probleme u regionu.

Đurić sa Falkonijem: Beograd za kompromisna rešenja, ali i za sprovođenje svega dogovorenog, pre svega formiranje ZSO

Đurić je danas razgovarao i sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i toku dijaloga Beograda i Prištine.

U nastavku dijaloga u Briselu, Beograd će, prema Đurićevim rečima, nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština.

Đurić je naglasio da je Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu, čime je, u vrednosnom smislu, još jednom potvrdila i svoju evropsku orijentaciju i odanost vrednostima na kojima počiva savremena Evropa.  

On je izrazio očekivanje da će i Evropska unija, sledeći logiku da ekonomska normalizacija treba da prethodi svakoj drugoj normalizaciji, sa svoje strane takođe dati doprinos tom procesu.


Tagovi: DijalogMarko ĐurićNemačkaAmbasadaEkonomijaZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije