18:47, 17.09.2020Izvor: Beta, N1

Đurić: Insistirali smo da ZSO bude prva tema, ali se Priština tome suprostavilaDirektor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Briselu da je srpska delegacija na pregovorima s Prištinom pod okriljem EU insitirala da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prva tema razgovora i da se Priština tome suprotstavila.

duric-insistirali-smo-da-zso-bude-prva-tema-ali-se-pristina-tome-suprostavila

Foto: Kancelarija za KiM

Posle briselskih pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou, o međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini, Đurić je rekao da srpska delegacija koju predvodi "nije pristala da tema ZSO bude skinuta sa dnevnog reda" ili "preimenovana na način koji ne bi odražavao statusno neutralno formu dijaloga".

"Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina niti ćemo ikad pristati da srpski narod na Kosovu na bilo kom sastanku bude tretiran kao nacionalna manjina", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Današnje pregovore Beograda i Prištine Đurić je ocenio kao "veoma intenzivne i teške".

"Imali smo ne preterano racionalnu i žučnu diskusiju. Prištinska strana je pokušala da odvede diskusiju 13 vekova unazad i da predstavi Srbe kao kolonizatore na Kosovu", naveo je Đurić.

Hiseni: Kategorički smo odbili da se otvori tema ZSO

Kosovsku delegaciju predvodio je Skender Hiseni koji je za prištinske medije izjavio da je srpska delegacija pokušala da otvori temu ZSO, ali da su oni to "kategorički odbili".

"Ipak, mora se naglasiti jedna činjenica. Imamo dva sporazuma o ZSO potpisana 2013. i 2015. godine. U sporazumu iz 2015. godine, sud je izneo svoje komentare na 21 ili 22 konkretna pitanja i sud nije rekao da ZSO ne bi trebalo da se sprovede", poručio je Hiseni.

Istakao je da je poenta sada u Statutu ZSO i dodao da će Priština zauzeti jasan politički stav po tom pitanju.

Pitanje međusobnih finansijskih potraživanja ili obaveza razmatrano je danas u Briselu, rekao je on i poručio da je to jedan od elemenata opšteg sporazuma o uzajamnom priznavanju.

Međutim, kako je naveo, strane imaju dijametralno suprotne stavove po tom pitanju.

"Očigledno su stavovi o toj temi vrlo različiti. Pitanje sukcesije vidimo kao pitanje koje se mora tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, prateći prakse sukcesije koje su se dogodile između entiteta bivše Jugoslavije, sada nezavisnih država i ovo je stav Kosova", naglasio je Hiseni.

Lajčak: Kompleksnost i osetljivost

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak objavio je da su završeni današnji razgovori na ekspertskom nivou između dve strane, da su se odnosili na uzajamna finansijska potraživanja i imovinu i da su pokazali kompleksnost i osetljivost tih pitanja.

"Upravo završio današnje razgovore sa Markom Đurićem i Skenderom Hisenijom o uzajamnim finansijskim potraživanjima i imovini. Naši razgovori potvrdili su kompleksnost i osetljivost pitanja. Nastavak sledi", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.


Tagovi: DijalogMarko ĐurićEkonomijaMiroslav LajčakSkender HiseniZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije