16:15, 01.04.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Đurić: Nema blokade kamiona, Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova"Ne postoji bilo kakva blokada prolaska kamiona prema centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima. Postojala je mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje smo pre dva dana izuzeli kamione sa osnovnim namirnicama i za Albance sa KiM", tvrdi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

duric-nema-blokade-kamiona-pristina-zahteva-da-beograd-prizna-nezavisnost-kosova

Radio Kontakt Plus

Time je Marko Đurić demantovao navode premijera Albanije, Edija Rame, da su kamioni sa kosovskim tablicama blokirani na administrativnoj liniji.

"Do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba", naveo je Đurić.

On je pozvao sve u regionu da dignu svoj glas protiv "novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini".

„Kamioni sa žitom za sve stanovnike na KiM čekaju na prelazima, jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova."

Prema rečima Marka Đurića, vlasti u Prištini traže da institucije Srbije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, inače žito neće proći.

"Neophodna je hitna reakcija EU na takozvane mere reciprociteta, a ne ćutanje i okretanje glave! EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

"Neodgovornost Prištine ne sme da naiđe na ćutanje i pretvaranje da je sve u redu. Neka se niko ne vara da je to put u nastavak dijaloga", zaključio je Đurić.


Tagovi: TakseMarko Đurić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije