19:40, 10.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus, Tanjug

Đurić: Nema sporazuma bez ZSO; Hoti: Ne pre konačnog dogovora sa BeogradomNeće biti nikakvog sporazuma i dogovora dok Priština u potpunosti ne ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština (ZSO), sa čime kasni sedam i po godina, kaže direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Kosovski premijer Avdulah Hoti kaže da će Priština primeniti sporazum o ZSO tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

duric-nema-sporazuma-bez-zso-hoti-ne-pre-konacnog-dogovora-sa-beogradom

Kancelarija za KiM

"Bilo kakvo uslovljavanje sprovođenja onoga što je do sada dogovoreno u Briselu obesmišljava čitav pregovarački proces i udaljava nas od svakog novog dogovora", navodi Đurić u saopštenju za javnost.

Dodaje da kosovski premijer Avdulah Hoti, takođe, “mora odmah da prekine kampanju laži o sadržini razgovora, jer sto puta ponovljena laž ne može promeniti činjenicu da samoproglašeno Kosovo nije država".

Hoti: Ne odstupamo od ZSO, ali ne pre finalnog dogovora

Kosovski premijer Avdulah Hoti kaže da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali će ga primeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

Hoti je pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta rekao da su na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu pokrenuta važna pitanja, Zajednice srpskih opština i međusobnih finansijskih potraživanja, i ponavlja da je međusobno priznanje jedini put ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Foto: klankosova.tv

"Potpisali smo sporazum o Zajednici srpskih opština 2015. godine i nećemo odstupiti od tog sporazuma. Sada smo se dogovorili da zajedno dođemo do finalnog sveobuhvatnog dogovora, kako bismo mogli da primenimo i dogovor o ZSO i mnoga druga pitanja", kaže Hoti.

Tvrdi da kosovski zakoni podrazumevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice.

"Imao još toga da uradimo, ali dobro je da su sve zajednice potpuno integrisane", kaže Hoti.

Kada je reč o drugoj otvorenoj temi, finansijskim potraživanjima, Hoti navodi da ona podrazumeva dogovor oko sukcesije i dugovanja na osnovu ratne odštete.

"Sve je to važno kako bi normalizovali odnose između naše dve zemlje", poručuje Hoti.

Avdulah Hoti je pred evropskim poslanicima u Briselu zaključio da "jedno kroz međusobno priznanje Kosovo može da se u potpunosti angažuje u smislenim odnosima sa Srbijom. "


Tagovi: Marko ĐurićAvdulah HotiZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije