19:11, 29.01.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Đurić: Srbija na Kosovu realizuje 141 projekatDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, izjavio je večeras u Zvečanu da Srbija na Kosovu trenutno finansira 141 projekat. On je istakao, da u ime države Srbije garantuje nastavak podrške Srbima na Kosovu.

duric-srbija-na-kosovu-realizuje-141-projekat

Foto: Radio Kontakt plus

U Zvečanu je večeras održan sastanak direktora Kancelarije za KiM sa predstavnicima Srpske liste, gradonačelnicima opština sa srpskom većinom na Kosovu, predstavnicima KBC, Prištinskog univerziteta, Kombinata Trepča i drugih institucija.

Na početku sastanka, koji se odvijao iza zatvorenih vrata, učesnicima se telefonom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Razgovaralo se o 141 projektu, koji država Srbija finansira i realizuje u ovom trenutku na KiM. To su za život i opstanak našeg naroda suštinski važne stvari, kao što su: nove bolnice, putevi, škole...sve ono što treba da udahne život srpskim sredinama, od kojih mnoge posustaju pod teretom 20 godina pritisaka, neizvesnosti i veoma loših uslova života,"- rekao je Đurić.

On je odao priznanje Srbima na Kosovu koji, kako je ocenio, u atmosferi svakodnevne neizvesnosti, teških reči koje dolaze sa svih strana, ovde zasnivaju egzistenciju svojih porodica.

"Mogu samo da kažem, da im u ime države Srbije najčvršće garantujem, a to je garancija države Srbije i celog srpskog naroda, da mogu da računaju na nastavak podrške države Srbije, da mogu da planiraju budućnost svojih porodica i da znaju da podrška države Srbije, finasijska, materijalna i svake druge prirode neće izostati," - rekao je Đurić.

Ovo je prvi put da direktor vladine Kancelarije boravi na Kosovu, nakon što su kosovske vlasti 21. novembra prošle godine nametnule uvećane takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Rakić: Delovaćemo složno, podrška Vučića nas ohrabruje

Predsednik Srpske liste, nakon sastanka izjavio je novinarima da se na sastanku večeras u Zvečanu razgovaralo o infrastrukturnim projektima, koje finansira Vlada Srbije na Kosovu i ovdašnjoj političko-bezbednosnoj situaciji, u svetlu sve većih pritisaka.

"Kada kažem na pritiske mislim na takse, pretnje koje svakodnevno čujemo od političkih predstavnika Albanaca. Jedna od tih pretnji je i ujedinjenje Mitrovice, a cilj tog projekta nije ekonomski razvoj grada, već želja da se proteraju Srbi iz Severne Mitrovice, kao što je to učinjeno sa onima iz južne Mitrovice," - rekao je Rakić.

Predsednik Srpske liste, istakao je da su se u Zvečanu Srbi večeras dogovorili da deluju jedinstveno, da ih je ohrabrila poruka predsednika Vučića da je Srbija čvrsto uz Srbe na Kosovu i da će pružiti podršku Srbima na celom Kosovu.


Tagovi: Marko ĐurićGoran RakićZvečan

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije