08:49, 05.06.2020Izvor: RTS

Đurić: Ukidanje "mera reciprociteta" prvi veliki test za vladu Avdulaha HotijaDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kaže da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".

duric-ukidanje-mera-reciprociteta-prvi-veliki-test-za-vladu-avdulaha-hotija

Foto: Kancelarija za KIM

Marko Đurić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da Srbi na Kosovu i Metohiji i Beograd zahtevaju da takse i sve druge anticivilizacijske mere budu odmah ukinute.

"Da li će se to desiti sledeće nedelje, biće ustvari prvi veliki test za vladu Avdulaha Hotija", poručuje Đurić.

Ukazao je da se sada vidi koliko je važno što su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni, okupljeni oko Srpske liste.

"To znači da ona ima ulogu jezička na vagi i da ima odlučujuću ulogu u parlamentu u mnogim stvarima. Da nemamo jedinstvenu Srpsku listu, glatko bi nam u prištinskom parlamentu prošao zakon o verskim zajednicama, koji bi značio oduzimanje Gračanice, Dečana i svega ostalog", dodao je Đurić.

Naglasio je da je sigurno da će Srpska lista imati težak zadatak, jer ne veruje da u odnosu prema Beogradu postoji značajna razlika među albanskim predstavnicima.

"Očekujem da će Srpska lista biti u poziciji da se aktivnije bori za sprečavanje pritisaka, barikada, blokada i od toga zavisi svakodnevni život naših ljudi", rekao je Đurić.

Pred dolazak specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, pojavila se informacija da će se tražiti pojedini ustupci i od jedne i od druge strane – od Beograda da se zaustavi kampanja povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, a Đurić kaže da je to lažna vest.

"Veoma bih voleo da znam ko je izvor te lažne vesti i ne mogu da isključim da je reč o pokušaju direktnog stranog mešanja u naše izbore", rekao je Đurić.

Na pitanje da li očekuje da će se Ričard Grenel, nakon što je oslobođen svih drugih funkcija, više posvetiti dijalogu Beograda i Prištine, Đurić kaže da očekuje.

"Iako nas narednih meseci nesumnjivo očekuju ozbiljni pritisci i izazovi kada je reč o Kosovu i Metohiji, treba da budemo svesni toga da sve zavisi od toga ko i kako čvrsto brani naš položaj, i zato je važno da u Beogradu imamo ljude koji su spremni i kadri da na čvrst i odlučan način brane naše interese", zaključio je Đurić.


Tagovi: TakseMarko ĐurićKancelarija za KiMReciprocitetKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije