10:54, 07.08.2019Izvor: RSE

Džozef: Ključ za stabilizaciju BiH i rešavanje pitanja Kosova kod VučićaAko najjači politički lider u regionu - a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić - iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda bi ta njegova posvećenost imala ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo, ocenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Edvard Džozef, profesor Univerziteta "Džons Hopkins", koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata.

dzozef-kljuc-za-stabilizaciju-bih-i-resavanje-pitanja-kosova-kod-vucica

osce.org

"Smatram da je predsednik Vučić u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez. U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku da izdejstvuje rešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti", ističe Džozef.

Umesto kompenzacije, afirmacija prava Srba

Na konstataciju RSE da se stiče utisak da lideri u Srbiji prećutno doživljavaju Republiku Srpsku kao neku vrstu kompenzacije za gubitak Kosova,  Džozef kaže da  mora prestati da se govori o kompenzaciji za  Srbiju na Kosovu, već o afirmaciji prava Srba i njihovoj permanentnoj vezi sa Kosovom.

“Dakle, treba osigurati dostojanstvene i snažne veze Srbije sa celim Kosovom, naročito na jugu gde se nalazi njena najznačajnija verska i kulturna baština i žive Srbi. Zato treba osigurati suverenitet tim srpskim verskim središtima, što bi bio snažan signal tamošnjim Srbima da ostanu i grade svoju budućnost. Takođe, da koriste ostale zaštitne mehanizme za očuvanje svojih interesa. Dakle, treba raditi na afirmaciji prisustva Srba i njihovih veza na Kosovu, umesto fokusa na kompenzaciji za gubitak nečega što se ne može kompenzovati”.

Bolton podržava opasnu razmenu teritorija

Na pitanje o mogućoj poseti savetnika predsednika SAD Džona Boltona region,  Džozef kaže da ne zna koliko je to realistično i da li on takvu posetu planira.

“Međutim, znam kakav je njegov stav koji je, pri tom, izrekao u Ukrajini na koju je Rusija izvršila invaziju, a Putin pomenuo Kosovo kao opravdanje za svoje poteze. Dakle, Bolton je u Ukrajini siganlizirao svoju podršku za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kao rešenje. To je opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u njihovim odnosima. Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske”.

Na pitanje da li je to i zvanična američka pozicija, Džozef odgovara da nije portparol američke administracije, ali da vidi da postoje različiti stavovi u Vašingtonu. 

“Na primer, u odnosu na Boltona, drugačija je pozicija Stejt departmenta, koji naglašava da bilo koje rešenje za Kosovo treba da vodi računa o regionalnoj stabilnosti, a razmena teritorija svakako ne doprinosi stabilnosti Balkana”.

Izbori na Kosovu kao referendum

Kada je reč o ostavci Ramuša Haradinaja i prevremenim izborima Džozef smatra da je to "prirodan sled stvari" i da će to "osnažiti dijalog, jer će izbori na Kosovu, delimično biti i referendum o pojedinim opcijama, kao što je razmena teritorija".

“Srbija je u drugačijoj situaciji jer je pozicija predsednika Aleksandra Vučića veoma jaka. Suočava se sa slabijom pozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontroliše vladu, ima ogroman uticaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima veoma snažnu poziciju koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu”.

Džozef je naveo i da su postojale i nesuglasice između Prištine i SAD, koje su takođe zatražile od Kosova da ukine tarife na uvoz robe iz Srbije.

U tom smislu, navodi Džozef,  i prelazna vlada privremeno može da suspenduje carine pod određenim uslovima, uključujući spremnost Beograda da doprinese pozitivnom razvoju i uspehu dijaloga.

Na konstataciju da je situacija na Balkanu napeta i skoro četvrt veka nakon završetka ratova, i da, osim sporazuma o imenu Severne Makedonije, nije rešen nijedan etnički spor, Džozef ipak misli da se “nazire svetlo na kraju tog tunela”.

“Upravo sam zbog toga došao u Sarajevo. Posetiću i Brčko i Republiku Srpsku da bih čuo šta ljudi misle o situaciji i budućnosti. BiH i Kosovo su u teškoj situaciji, ali mislim da postoji svetlo na kraju tunela. Međutim, to samo delimično zavisi od međunarodnih aktera, a više od domaćih.  

Ako najjači politički lider u regionu - a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić - iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda će ta njegova posvećenost imati ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo. Smatram da je predsednik Vučić u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez. U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa.

Smešno je da Vučić koji ima tako moćnu poziciju ne može da reši problem Kosova. Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištinu da pronađu rešenje, ali koje će voditi stabilnosti.

Vučić ima priliku da izdejstvuje rešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti”.


Tagovi: KosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije