10:10, 10.07.2020Izvor: Beta / Danas

Ekspres: Danas video samit o pokušaju rešavanja najosetljivijeg konflikta u EvropiU Parizu će danas biti održan video samit o odnosima Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije (EU), u pokušaju rešavanja jednog od najosetljivijeg teritorijalnog konflikta u Evropi, preneo je francuski list Ekspres.

ekspres-danas-video-samit-o-pokusaju-resavanja-najosetljivijeg-konflikta-u-evropi

Foto: Shutterstock

Na sajtu Jelisejske palate navodi se da će samit početi u 10.30 časova.

Na video samitu učestvuju predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Ekspres prenosi da Srbija i Kosovo danas treba da nastave dijalog prekinut pre 18 meseci i da je cilj video samita "pokušaj rešenja jednog od najosetljivijeg teritorijalnih konflikta u Evropi“.

"Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja UN i 22 od 27 članica Evropske unije, koja nema jedinstven stav o tom pitanju. Međutim, postoji jedna velika prepreka – Beograd odbija da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine posle krvavog rata krajem 90-ih godina“, navodi francuski list i dodaje da je bez saglasnosti Srbije, čiji stav podržavaju Rusija i Kina, za Kosovo je nemoguće da UN zvanično prizna njegovu nezavisnost.

Prema Makronovom kabinetu, današnji samit ima za cilj da oživi dijalog i omogući Evropskoj uniji da lakše pronađe rešenje tog spora, prenosi francuski list

Ekspres navodi da posle tog samita, u nedelju, sledi sastanak Hotija i Vučića u Briselu i na kraju teksta dodaje da je rat na Kosovu poslednji konflikt na tlu bivše Jugoslavije, tokom kojeg je stradalo više od 13.000 ljudi.


Tagovi: DijalogFrancuskaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije