20:09, 28.11.2020Izvor: ERP

Ep. Teodosije: Odgovorno ponašanje važan izraz posta; čuvajući sebe, čuvamo i bližnjePovodom Božićnog posta, koji je danas počeo za pravoslavne vernike, episkop raško-prizrenski, Teodosije, u pismu upućenom vernicima ističe da ove godine, u Božićni post ulazimo u nimalo lakim okolnostima, naročito obeleženim pandemijom korona-virusa, te podseća da je post pre svega vreme posvećenosti onima u nevolji.

ep-teodosije-odgovorno-ponasanje-vazan-izraz-posta-cuvajuci-sebe-cuvamo-i-bliznje

RTV Kim

“Sa velikim bolom i zabrinutošću vidimo da je, kako kod nas tako i svuda u svetu, zdravstvena situacija svakim danom sve teža i duboko sastradavamo sa svim obolelim, koji ovaj blagosloveni period posta dočekuju u bolnicama ili izolovani u svojim domovima. Posebno se molitveno sećamo naših hrabrih lekara i medicinskog osoblja, koji danonoćno brinu o našem zdravlju, i time neretko žrtvuju i svoje sopstvene živote, zdravlje, snagu i porodične obaveze da bi izvršili svoju ljudsku dužnost i našli se na pomoći svima koji pate i stradaju”, navodi se u pismu.

Vreme posta uvek je bilo vreme pojačanog truda u našem hristočežnjivom životu, navodi vladika Teodosije u pismu, te ističe da, pored svakodnevnog molitvenog života i uzdržanja od pojedine vrste hrane, po pravilima naše Crkve, ne smemo da zaboravimo da je post pre svega vreme dublje posvećenosti našim bližnjima, posebno onima koji su u nevolji. 

“Naći se pri ruci onima koji pate i stradaju, u okvirima naših mogućnosti, blagosloven je prinos Gospodu. To nas stalno uči da sastradavamo jedni drugima i da ljubav prema Bogu potvrđujemo svakog dana ljubavlju prema bližnjima. Posebno bismo, u ovom kontekstu, pomenuli odgovornost jednih za druge. Naša vera u Boga nije praznoverje, neka lična odvažnost bez obzira kako će se ona odraziti na druge, već se ona uvek meri čovekoljubljem i brigom za naše bližnje, posebno one slabije, starije i nemoćne. „Sve mi je dozvoljeno, ali nije mi sve na korist“, uči nas Apostol Pavle. Zato u ovim okolnostima rasprostranjene pandemije, odgovorno ponašanje je veoma važan izraz našeg posta i služenja Bogu, jer čuvajući sebe, mi čuvamo i bližnje sa kojima živimo. Kao što, po rečima Hristovim, nema veće ljubavi nego da neko položi život svoj za bližnje, s pravom možemo zaključiti da nema većeg greha nego, ne dao Bog, da neko svojom nesmotrenošću i neodgovornošću ugrozi život bližnjeg i ponese njegovo stradanje. Ne smemo nikako dozvoliti da nečiji život doveka nosimo na svojoj duši”, ističe se u pismu vladike Teodosija.

Vernike poziva da “zajednički, svako po svojim mogućnostima, umnožimo svoje trudove u molitvi i postu, u brizi za bližnje, stare i bolesne, u odgovornosti da nikoga ne ugrozimo svojom drskošću i slobodom, kao i spremnošću da se uzdržimo od svega što drugome može naneti bol, patnju i stradanje”. 

“Naše uzdržanje od hrane treba da bude povezano sa milosrđem, kao što su to drevni hrišćani uvek činili; revnovanje za istinu i pravdu, razblaženo ljubavlju i trpljenjem; da nosimo slabosti jedni drugih, gledajući u bližnjem sam lik Spasitelja Hrista, koji nas je po svojoj neizmernoj ljubavi sve priveo u postojanje i udostojio čudesnog dara života. Bog da vas sve  ukrepi u ovom podvigu posta i molitve, da bismo radosne božićne praznike dočekali i proslavili u miru, zdravlju i radosti.  Ako nam okolnosti budu nalagale, treba u svemu da budemo  i skromni, kao što je i sam Hristos smireno i u tišini došao u ovaj svet, rodivši se u vitlejemskoj pećini. Nikada ne treba da zaboravimo da Bog od nas ne traži slavu i čast, kao što to čine moćnici ovoga sveta, već prvenstveno traži srce čisto, skrušeno i otvoreno.  On se sam proslavio u nama i podelio je sa nama sve svoje bogate duhovne darove”, poručuje u pismu episkop raško – prizrenski, Teodosije.


Tagovi: SPCVladika TeodosijeBožićni post

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije