14:39, 17.10.2019Izvor: Beta, Hina, N1

EU i Britanija postigle novi dogovor o BregzituPredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson, potvrdili su da je postignut sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, prenose agencije.

eu-i-britanija-postigle-novi-dogovor-o-bregzitu

Foto: François WALSCHAERTS / AFP

Junker je kazao da je sporazum o Bregzitu pošten i uravnotežen kako za Veliku Britaniju tako i za Evropsku uniju, pozvavši čelnike EU-a da na samitu u Briselu podrže sporazum.

"Imamo sjajan sporazum kojim vraćamo kontrolu", rekao je Džonson. Dodao je, da bi britanski parlament na sednici u subotu trebalo da glasa za sporazum.

Tekst sporazuma će biti dostavljen liderima EU, koji se sastaju danas popodne u Briselu.

Kako javlja iz Brisela evropski dopisnik N1 Nikola Radišić, suština sporazuma je da je usvojen ključni zahtev EU, a to je da se spreči tzv. tvrda granica između Severne Irske i Republike Irske.

Suština dogovora, objašnjava on, jeste da Severna Irska ostaje deo carinske teritorije Ujedinjenog kraljevstva i da ostaje ulazna carinska tačka za EU.

On navodi da je usvojena i politička deklaracija, koja predviđa postojanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU, ali tako da Velika Britanija ne bude deo ekonomske EU.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin, osudio je sporazum o Bregzitu koji su postigli Džonson i EU, nazivajući ga i gorim od rešenja koje je postigla nekadašnja premijerka Tereza Mej.

Pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izrazio je "oprezno očekivanje" da će danas utvrđeni sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU usvojiti i britanski parlament.


Tagovi: EUVelika Britanija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije