11:01, 08.10.2019Izvor: RTK 2

EU: "Izbori demokratski, ali ne u mestima sa srpskom većinom"Posmatračka misija EU za izbore 6. oktobra na Kosovu ocenila je da je ceo izborni proces na Kosovu bio fer, transparentan i demokratski. Ali u mestima u kojima žive kosovski Srbi, kako se navodi, nisu ispunjeni međunarodni standardi, jer je u tim mestima postojalo zastrašivanje, ucenjivanje i prinuđenje glasanja za Srpsku listu.

eu-izbori-demokratski-ali-ne-u-mestima-sa-srpskom-vecinom

Radio Kontakt Plus

Šefica misije EU Viola von Kramon-Taubadel na konferenciji za štampu govoreći o izbornom procesu, rekla je da je sve bilo dobro organizovano i transparentno.

"Parlamentarni izbori su bili dobro organizovani i transparentni. Posmatračka misija pozitivno je ocenila proces glasanja, kampanja je bila živahna. Ali u mestima u kojima žive Srbi, oni koji nisu bili za Srpsku listu bili su zastrašeni i ucenjivani. U sredinama gde žive kosovski Srbi proces izbora nije ispunio međunarodne standarde. Izborni dan je protekao redovno i mirno, ukupna procena je bila pozitivna. CIK je imao transparentnost tokom celog procesa, to je bila ključna karakteristika CIK-a",- rekla je ona i dodala da je tokom izbora bilo slobode medija.

Međutim, šefica misije EU se osvrnula i na neke kritike kao što je nedostatak izborne reforme.

Andrej Kovačev, iz delegacije Evropskog parlamenta je takođe rekao da su izbori bili dobro organizovani, ali je kritikovao način finansiranja političkih stranaka na Kosovu.


Tagovi: EU

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije