17:28, 25.09.2020Izvor: Beta, N1

EU: Vučić i Hoti se neće sastati u ponedeljak u BriseluEvropska unija je poručila da mora da dođe do pregovora o Zajednici srpskih opština i da će ih Brisel podstaći, jer su obavezu o tome preuzeli i čelnici Prištine, ali je potvrđeno i da neće doći do susreta Vučić-Hoti u ponedeljak, jer za sada "jedna strana nije spremna" da razgovara o ZSO.

eu-vucic-i-hoti-se-nece-sastati-u-ponedeljak-u-briselu

EMMANUEL DUNAND / AFP

To je novinarima na brifingu u Briselu izjavio portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je time odgovorio na pitanje da li je već zapao u krizu dijalog Beograd-Priština uz posredovanje Evropske unije, budući da neće doći do najavljenog susreta Vučić-Hoti, pošto EU nije u stanju da privoli Prištinu da počne pregovore o potpisanom sporazumu o ZSO, na šta su se obavezali čelnici kosovske vlasti u dva navrata otkako je ovog leta obnovljen dijalog.

Stano je dodao da će stručni timovi Beograda i Prištine u ponedeljak razgovarati o finansijskim potraživanjima i imovini, uz opasku da datum susreta Vučić-Hoti "i nije bio zvanično saopšten", jer EU to radi neposredno uoči takvog sastanka i samo ako se zna da je dnevni red usaglašen.

"Ali moram jasno staviti do znanja da se o ZSO mora razgovarati kao sastavnom delu sveukupnog sporazuma, pošto je to dogovoreno na sastancima na najvišem nivou dve strane u julu i to su potvrdili u septembru ove godine u Briselu predsednik Vučić i premijer Hoti", naglasio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je rekao da "dijalog nije u krizi, EU je rešena da nastavi da radi vrlo snažno i pruži svoje najbolje usluge da pomogne obema stranama da prevaziđu razmimoilaženja kakva god ona bila, kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujuchi sporazum".

Lajčak: Jedna strana još nije spremna da razgovora o ZSO

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da će u ponedeljak glavni pregovarači nastaviti razgovor o imovinskim pitanjima, ali da Zajednica srpskih opština neće biti na dnevnom redu.

"Asocijacija/Zajednica neće biti na dnevnom redu, jer jedna strana još nije spremna da o tome razgovora", naveo je Lajčak u objavi na svom Twitter nalogu.

On je dodao da se pitanje ZSO mora razrešiti kao deo sveobuhvatnog sporazuma, kako je dogovoreno na sastanku lidera.


Tagovi: DijalogEUKosovoSrbijaBrisel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije