12:41, 30.08.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

EULEX apeluje na rođake nestalih da daju krv radi lakše identifikacijePovodom Međunarodnog dana nestalih, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) apelovala je na sve rođake nestalih lica da daju uzorke krvi, kako bi omogućili da se završi postupak identifikacije određenih ljudskih posmrtnih ostataka u prištinskoj mrtvačnici. 

eulex-apeluje-na-rodake-nestalih-da-daju-krv-radi-lakse-identifikacije

Foto: EULEX

Zamenica direktora kosovskog Instituta za sudsku medicinu i saradnica EULEX-a, Tarja Formisto, rekla je da je jedan od problema, sa kojima se susreću tokom identifikacije ljudskih ostataka, činjenica da nisu svi rođaci nestalih lica dali uzorke krvi za analizu DNK, objavljeno je na zvaničnom sajtu ove misije. 

“Postoje porodice koje iz različitih razloga odbijaju da daju uzorke krvi. Neki veruju da su njihovi rođaci i dalje živi, dok drugi ne žele da daju uzorak krvi pre nego što počinioci budu izvedeni pred lice pravde“, kazala je Formisto. 

Ona veruje da bi se do 20 nestalih lica moglo identifikovati pomoću DNK analize, kada bi porodice svih nestalih lica dale uzorke krvi. 

“Želim da apelujem na sve rođake nestalih lica da daju uzorak krvi, kako bismo mogli da privedemo kraju postupak identifikacije nekih od njih", kazala je zamenica direktora kosovskog Instituta za sudsku medicinu. 

Objašnjavajući razloge zbog kojih se 1.640 lica još uvek vodikao nestalo na Kosovu, Formisto je rekla da nedostaju nove i verodostojne informacije o tačnoj lokaciji grobova, dodajući da se neki posmrtni ostaci nalaze u masovnim grobnicama, a neki u manjim, skrivenim grobovima, kao i na grobljima u različitim oblastima, što otežava postupak lociranja ostataka.  

“Tu je i pitanje određenog broja pogrešnih identifikacija. Nakon sukoba, tela su identifikovana po kratkom postupku, na primer pomoću slika, odeće i ličnih stvari, što je rezultiralo greškama koje je danas teško pronaći i ispraviti “, kazala je ona. 

Stručnjaci iz EULEX-a nastavljaju da rade zajedno sa lokalnim kolegama na Institutu za sudsku medicinu, pružajući im ekspertizu i savete u identifikaciji potencijalnih skrivenih grobova, kao i prilikom ekshumacije i identifikacije žrtava sukoba na Kosovu. 

Od početka mandata EULEX-a pa do danas, Misija je sprovela 656 terenskih operacija u cilju pronalaženja nestalih lica, uključujući 166 ekshumacija.

Identifikovani su ostaci 456 pojedinaca, među kojima 316 nestalih lica.  


Tagovi: EULEXNestaliKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije